Rada Energetického regulačního úřadu je kompletní. Předsedou je Pokorný

Jako pátého člena rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vláda schválila ředitele odboru elektroenergetiky a teplárenství ministerstva průmyslu a obchodu Ladislava Havla. Zároveň vláda jmenovala předsedou rady dosavadního člena Jana Pokorného. Po jednání vlády o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhy kabinetu předložila končící ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO).

Místo v pětičlenné radě úřadu se uvolnilo na konci listopadu loňského roku, kdy rezignoval tehdejší předseda rady Vratislav Košťál. Odůvodnil to vzájemnými spory členů rady.

„Nemohu a nechci již dále přihlížet nevstřícnosti a bojkotu většiny tří členů rady ERÚ akceptovat mé zákonné postavení jako osoby, která má řídit činnost rady ERÚ na základě principů demokratického vládnutí a zákonnosti,“ sdělil tehdy Košťál.  Nechtěl v radě pokračovat ani jako řadový člen.

Přitom teprve v polovině minulého roku Košťál nahradil Vladimíra Outratu. Ten zůstává řadovým členem, vedle něj jsou v radě Vladimír Vlk, Jan Pokorný a Rostislav Krejcar.

Kritika zdlouhavého výběru posledního člena

Ministerstvo průmyslu a obchodu v prosinci 2018 vyhlásilo výběrové řízení na obsazení uvolněného místa. Zájemci se mohli hlásit do konce letošního ledna. Někteří energetici mimo záznam kritizovali, že výběr nového člena trvá neúměrně dlouho.

Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, plně obsazená má pět členů. ERÚ měl do roku 2017 jednočlenné vedení. Předloni skončil mandát předsedkyni Aleně Vitáskové.

ERÚ byl zřízen v roce 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Do jeho působnosti patří mimo jiné regulace cen, podpora hospodářské soutěže v energetických odvětvích, výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích nebo ochrana oprávněných zájmů zákazníků.