Bývalý šéf rady ERÚ Outrata podal ústavní stížnost proti svému odvolání

Odvolaný předseda rady Energetického regulačního úřadu Vladimír Outrata podal ústavní stížnost proti rozhodnutí vlády, kterým ho letos na konci července odvolala. Outrata odvolání považuje za nezákonné. Kritizoval ho i vicepremiér Jan Hamáček. Outrata, který byl v čele úřadu rok, zůstal řadovým členem rady.

Outrata už dříve uvedl, že jeho sesazení neproběhlo podle energetického zákona, což by mohlo ohrozit platnost rozhodnutí úřadu. „Nejde ani tak o mě, ale o to, že může dojít k destabilizaci energetického trhu,“ uvedl na konci srpna pro E15 Outrata. Podle jeho informací se regulované subjekty energetického trhu chystají kvůli nastalé právní nejistotě hodlají obrátit na soud.

„Vláda bez jakékoli debaty a bez zjevných důvodů odvolala předsedu ERÚ, který je nezávislým úřadem. Už to samo o sobě je naprosto nevhodný postup. Ještě vážnější je, že vláda podle právníků tento krok neměla podle zákona právo udělat a odvolání předsedy a jmenování nového je pravděpodobně neplatné. Až do rozhodnutí soudu tak hrozí velká právní nejistota. Celé to vypadá jako zbrklá akce buď nové ministryně, nebo premiéra Andreje Babiše. Ani není jasné, jestli šlo konkrétně o dosazení Košťála, například se zadáním oslabit dále ČEZ, nebo jen o demonstraci moci ANO, které ČSSD jen přihlížela,“ uvedl zdroj z trhu obeznámený se situací, který si nepřál být jmenován, napsala E15.

Jmenování Košťála z politické reprezentace kritizovala sociální demokracie. Její předseda Jan Hamáček a místopředseda vlády kvůli tomu napsal dopis premiérovi, kde ho upozorňuje na možná rizika. Odvolaného předsedu rady Outratu jmenoval loni kabinet členem rady na čtyři roky. Radu dále tvoří Vladimír Vlk, Rostislav Krejcar, Jan Pokorný a Vratislav Košťál. Vlk byl loni do rady jmenován na pět let, Krejcar na tři roky, Pokorný na dva roky a Košťál na rok.

Ministryně odvolání hájí

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) ve středu uvedla, že za postupem, kterým byl Outrata odvolán, si stojí. 

Naši právníci odvolání pana předsedy Outraty analyzovali. Jsem přesvědčená, že to odvolání bylo v rámci zákona, řekla novinářům ministryně Nováková. Outrata byl podle ní odvolán mimo jiné kvůli nekonzistenci rozhodování mezi členy rady. „Nejsem si vědoma toho, že by Ústavní soud něco podobného v minulosti řešil. Jako jediný spor, spojený s personální otázkou, se mi vybavuje rozhodování Ústavního soudu o odvolání Ivy Brožové z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu,“ řekla webu Lidovky.cz mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. 

Vratislav Košťál vystudoval současně Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, na obou univerzitách absolvoval rigorózní řízení (tituly JUDr. a PhDr.).

Po studiu pracoval ve společnostech RWE Transgas, a.s., NAFTA a.s. a E.ON Česká republika, s.r.o., a to na pozicích vedoucího oddělení a náměstka pro obchod. V letech 2008 až 2016 pak pracoval pro provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS, a.s., zpočátku jako vedoucí odboru právní podpory obchodu, v roce 2009 se stal vedoucím odboru právních služeb. Po odchodu z ČEPSu se stal hlavním právníkem ochrany spotřebitele v České národní bance.

Členem nově vznikající pětičlenné rady ERÚ ho vláda jmenovala loni v červnu.

Vratislav Košťál
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Příští rok se tak bude rozhodovat o obsazení místa v radě, které nyní patří Pokornému. Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden sdělilo, že na místo člena rady se letos přihlásilo sedm zájemců. Nakonec byl znovu vybrán Koštál.

  • ERÚ zčásti reguluje ceny elektřiny a plynu, zcela ceny tepla. 
  • Stanovuje výši dotací pro obnovitelné zdroje. 
  • Hlídá také, jak v energetice funguje soutěž nebo zda energetické firmy nepoškozují zákazníky. 
  • ERÚ se podílí i na přípravě zákonů.

Nová pětičlenná rada ERÚ přebrala vedení úřadu od začátku loňského srpna. Rada ERÚ má mít do budoucna pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden z nich vždy bude jejím předsedou. Předseda může vést radu nejdéle tři roky. V prvních letech zavedení rady nemají všichni členové mandát na celých pět let, a to proto, aby se rada obměňovala postupně. Člena rady jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu.

ERÚ byl zřízen v roce 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Do jeho působnosti patří mimo jiné regulace cen, podpora hospodářské soutěže v energetických odvětvích, výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích nebo ochrana oprávněných zájmů zákazníků.