Novým předsedou rady ERÚ jmenovala vláda Vratislava Košťála. V jejím čele zůstane tři roky

Novým předsedou rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jmenovala vláda s účinností od 1. srpna na tři roky Vratislava Košťála. Dosavadní předseda Vladimír Outrata zůstává členem rady. Na tiskové konferenci to po jednání vlády uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Košťál, kterému končí dosavadní funkční období, byl zároveň jmenován členem rady na dalších pět let, tři roky z toho tedy radu povede.

Dosavadního předsedu rady Outratu jmenoval loni kabinet členem rady na čtyři roky. Radu dále tvoří Vladimír Vlk, Rostislav Krejcar, Jan Pokorný a Vratislav Košťál. Vlk byl loni do rady jmenován na pět let, Krejcar na tři roky, Pokorný na dva roky a Košťál na rok.

Vratislav Košťál vystudoval současně Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, na obou univerzitách absolvoval rigorózní řízení (tituly JUDr. a PhDr.).

Po studiu pracoval ve společnostech RWE Transgas, a.s., NAFTA a.s. a E.ON Česká republika, s.r.o., a to na pozicích vedoucího oddělení a náměstka pro obchod. V letech 2008 až 2016 pak pracoval pro provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS, a.s., zpočátku jako vedoucí odboru právní podpory obchodu, v roce 2009 se stal vedoucím odboru právních služeb. Po odchodu z ČEPSu se stal hlavním právníkem ochrany spotřebitele v České národní bance.

Členem nově vznikající pětičlenné rady ERÚ ho vláda jmenovala loni v červnu.

Vratislav Košťál
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Příští rok se tak bude rozhodovat o obsazení místa v radě, které nyní patří Pokornému. Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden sdělilo, že na místo člena rady se letos přihlásilo sedm zájemců. Nakonec byl znovu vybrán Koštál.

  • ERÚ zčásti reguluje ceny elektřiny a plynu, zcela ceny tepla. 
  • Stanovuje výši dotací pro obnovitelné zdroje. 
  • Hlídá také, jak v energetice funguje soutěž nebo zda energetické firmy nepoškozují zákazníky. 
  • ERÚ se podílí i na přípravě zákonů.

Nová pětičlenná rada ERÚ přebrala vedení úřadu od začátku loňského srpna. Rada ERÚ má mít do budoucna pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden z nich vždy bude jejím předsedou. Předseda může vést radu nejdéle tři roky. V prvních letech zavedení rady nemají všichni členové mandát na celých pět let, a to proto, aby se rada obměňovala postupně. Člena rady jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu.

Rada nahradila předsedu ERÚ. Jako poslední funkci zastávala Vitásková

Před vznikem rady jmenoval předsedu ERÚ prezident na návrh vlády a funkční období bylo šestileté. Loni v srpnu tuto funkci opustila Alena Vitásková, která ERÚ vedla od roku 2011. V čele úřadu vystupovala proti společnostem provozujícím solární elektrárny. Kritizovala zejména státní podporu pro tento typ elektráren, která podle ní vede ke zdražování elektřiny.

Kvůli solárním elektrárnám ale nakonec stanula sama před soudem. Kvůli kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku ji krajský soud potrestal osmi a půl lety vězení. Vrchní soud v Olomouci ji ale později obžaloby zprostil.

ERÚ byl zřízen v roce 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Do jeho působnosti patří mimo jiné regulace cen, podpora hospodářské soutěže v energetických odvětvích, výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích nebo ochrana oprávněných zájmů zákazníků. 

Vydáno pod