Lidé by měli ušetřit na teple. Zima byla slabá, teplárny jsou zklamané

Většina tepláren v Česku dodala v uplynulé zimě kvůli počasí meziročně méně tepla, řada lidí by tak měla v platbách za tepelnou energii ušetřit. Vyplývá to z vyjádření Teplárenského sdružení ČR a jednotlivých firem pro ČTK.

Některé teplárny označují končící zimní období za nejhorší za poslední léta. I když podle nich byla zima na první pohled tradičnější a se sněhem, teplotně byla nadprůměrná, což se projevilo i na dodávkách tepla.

„Domácnosti v následujících týdnech dostanou vyúčtování za teplo spotřebované v roce 2018 a nemusí se obávat zvýšených nákladů. Meziročně spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody loni poklesla v rozmezí mezi šesti až osmi procenty,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. „Většina domácností tak může při ročním vyúčtování nákladů za teplo za rok 2018 očekávat přeplatky v řádu až několika set korun.“

Nejteplejší zima za 10 let?

Mluvčí sdružení Pavel Kaufmann doplnil, že podobný pokles spotřeby zaznamenaly teplárny také v porovnání zim 2017/2018 a 2018/2019. „Podle klimatické náročnosti je letošní průběh topného období od září do poloviny dubna v porovnání s minulým za stejné období zhruba o osm až deset procent teplejší podle lokalit,“ podotkl.

Sdružení dodalo, že s velkou pravděpodobností bude letošní zima nejteplejší za posledních deset let. A trend potvrzují i jednotlivé firmy.

„Pokud srovnáme období září 2018 až březen 2019 se stejným obdobím loňského roku, tak již nyní můžeme konstatovat, že jsme zaznamenali vyšší teploty přibližně o 1,5 stupně Celsia. Tomu odpovídá i prodej tepla, který loňské výše nedosahuje ve Vsetíně přibližně o osm procent a v Uherském Hradišti o deset procent,“ uvedl Michal Chmela, předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín a jednatel společnosti CTZ dodávající teplo v Uherském Hradišti.

Teplárny se ptají po trendu

Mírná zima poznamenala spotřebu tepla i v horských okresech Jeseník a Šumperk. Tamní domácnosti a firmy zásobuje tepelnou energií například společnost Sateza.

„Končící topnou sezonu z pohledu spotřeby tepla hodnotíme z dlouhodobého hlediska dvaceti let jako velmi podprůměrnou. Z krátkodobého, tedy za poslední tři roky, pak jako mírně podprůměrnou. Otázkou je, jestli se jedná o krátkodobý klimatický jev, nebo se jedná o trend změny v našem klimatickém pásmu,“ sdělil ředitel společnosti Roman Macek.