V Česku loni pracovalo přes 340 tisíc důchodců, nejvíc za posledních osm let

Téměř 342 tisíc důchodců v prvním pololetí loňského roku pracovalo. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ). To je ve srovnání s rokem 2017 skoro o třicet tisíc víc, je to zároveň nejvyšší počet pracujících důchodců za posledních osm let. Podle statistiků k rostoucímu trendu přispívá vyšší poptávka na pracovním trhu, ale i snaha důchodců udržet si životní standard.

„Jen v první polovině loňského roku bylo v Česku 341,7 tisíce pracujících důchodců,“ uvedl Pavel Hortig z Českého statistického úřadu s tím, že počet lidí, kteří si k penzi přivydělávají, se v posledních letech neustále zvyšuje. Od roku 2010 jde podle statistik ČSÚ téměř o stotisícový nárůst.

V počtu pracujících důchodců dlouhodobě vedou ženy, loni jich bylo skoro 180 tisíc, zatímco mužů asi o 17 tisíc méně. Jednou z příčin může být podle ČSÚ i skutečnost, že řada žen pobírá vdovský důchod a k práci je nutí existenční důvody.

K rostoucímu trendu přispívá také situace na trhu práce. „Při současném nedostatku kvalifikované pracovní síly zaměstnavatelé stále častěji sáhnou i po starších pracovnících,“ uvedla Jitka Rychtaříková, demografka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Častěji než průměr populace mají podle ní pracující důchodci vysokoškolské vzdělání a potřebnou kvalifikaci. Právě díky tomu jich velké procento zůstává na řídících nebo vysoce specializovaných pozicích. „Lidé se ve zdraví dožívají vyššího věku a do důchodu se jim nechce, odborníků mezi mladými je naopak málo,“ potvrdil ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý s tím, že nejvíce pak roste zaměstnanost právě u šedesátníků.

Podle analytika společnosti LMC, která zprostředkovává práci na internetu, Tomáše Ervína Dombrovského zůstávají důchodci hlavně na technicky specializovaných pozicích, především v energetickém a strojírenském odvětví. „Jde o vysoké inženýrské pozice v energetice a strojírenství, firmy si své specialisty snaží udržet alespoň na částečný úvazek,“ uvedl Dombrovský s tím, že zkušení odborníci jsou pro firmy důležití i kvůli zaškolování nových zaměstnanců.

Senioři si chtějí udržet svůj standard

Demografka Jitka Rychtaříková ale zároveň upozornila na další skupinu pracujících důchodců, kteří se naopak uplatňují na pozicích s nižšími nároky na kvalifikaci. „Z mezinárodního hlediska má Česko velmi nepříznivý poměr zaměstnaneckého a důchodového příjmu. Lidé proto i v důchodovém věku pracují, aby si udrželi svůj životní standard,“ vysvětlila Rychtaříková. Podle ní jsou senioři také méně nároční na mzdy a jsou i časově flexibilnější.

„U částečných úvazků s nižšími kvalifikačními nároky se senioři uplatňují například ve službách nebo logistice – může jít například o pozici pokladního, prodavače nebo ostrahy,“ řekl Holý z ČSÚ a dodal, že pro řadu důchodců může být částečný úvazek způsob, jak se zabavit a zůstat mezi lidmi.

V roce 2018 bylo v Česku podle České správy sociálního zabezpečení 2 404 626 důchodců. Průměrná výše důchodu přitom činila 12 347 Kč. Důchodci, kteří ve své práci pokračují jako podnikatelé, můžou také žádat o přepočet a navýšení důchodu.