Česko bude i letos u turistů velmi oblíbené, CzechTourism očekává nový rekord

Po loňské rekordní sezoně by i ta letošní mohla přinést nový rekord v počtu turistů, kteří zavítají do České republiky. Státní agentura CzechTourism odhaduje, že by se tu mohlo ubytovat poprvé více než 22 milionů turistů (22,1 milionu). Loni přitom přijelo podle údajů Českého statistického úřadu do hromadných ubytovacích zařízení 21,3 milionu domácích a zahraničních hostů.

Zatímco loni činil meziroční růst 6,4 procenta, letošní vzestup odhaduje CzechTourism zhruba na čtyři procenta. „Při predikci jsme spíše při zemi, a to kvůli prognózám makroekonomů: očekává se recese či krize, která ovlivní i cestovní ruch,“ řekla mluvčí agentury Renata Kasalová.

Aby se počty turistů dál zvyšovaly, chce se agentura zaměřovat například na cestovatele z Izraele. Loni jich totiž přijelo meziročně o 11 procent méně. „Teď se na Izrael zaměřujeme. Otevřeli jsme tam v rámci zastoupení Český dům,“ podotkla Kasalová.

Zástupci CzechTourismu si jsou vědomi i velkého vlivu sociálních sítí, na kterých předávají své cestovatelské zážitky travelbloggeři. V USA je podle Kasalové tento vliv pro cestování do Česka zásadní. Stejně tomu je i v asijských zemích, odkud k nám jezdí každý rok více turistů. „Asiaté obecně, a to i starší generace, sociální média aktivně využívají,“ uvedla mluvčí. Například Číňanů vloni navštívilo Česko téměř o 27 procent víc než v roce 2017.

„V Praze je toho tolik k vidění, ale neměli byste si nechat ujít ani Český Krumlov. Sledujte, jak cestujeme po České republice, a sdílejte naše tipy na zajímavá místa. Máme informace o všem, co potřebujete vědět, abyste zařadili Česko do vašeho cestovatelského seznamu,“ píše ve svém blogu například cestovatelský pár z Minnesoty. 

Loni se v českých hotelech, penzionech nebo kempech ubytovalo 21,3 milionu hostů. Nejčastěji k nám zamířili turisté ze sousedních zemí a z Číny a USA. Největším lákadlem je pro ně stále Praha. Na dalších místech je Český Krumlov, zámek Lednice nebo Kutná Hora. Vyhledávaným cílem jsou také zoologické zahrady a stezky v korunách stromů.

Počet ubytovaných turistů v roce 2018
Zdroj: CzechTourism/ČSÚ