Bankovky podle Muchy i obří zlatá mince. ČNB připravila výstavu o historii tuzemské měny

Česká národní banka zahajuje výstavu 100 let česko-slovenské koruny v prostorách Císařské konírny Pražského hradu. Koná se u příležitosti výročí tuzemské měny. Pro veřejnost se otevře v pátek. Hlavní atrakcí výstavy je podle centrální banky mince z ryzího zlata o hmotnosti 130 kilogramů. Vedle toho se ale představí i řada běžných platidel, kterými se na území československého státu a později České republiky platilo.

Minci z ryzího zlata vážící 130 kilogramů nechala ČNB vyrobit ze svých zlatých zásob. Její průměr dosahuje 53,5 centimetru a tloušťka činí 4,8 centimetru, což ji podle velikosti řadí na první místo mezi zlatými mincemi v Evropě a na druhé místo na světě. Autorem návrhu mince je akademický sochař Vladimír Oppl.

 Reliéf na lícní straně připomíná zrod československé měny kolkem z roku 1919, zatímco současnost je zpodobněna logem ČNB. Rubové straně dominuje monumentální český lev a motiv nejznámější československé mince, jednokoruny z roku 1922. Nominální hodnota zlaté mince je 100 milionů korun.

Největší frézovaná mince Evropy vyrobená ČNB ozdobí výstavu na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Vedle této pozoruhodnosti si návštěvníci výstavy budou moci prohlédnout i mince a bankovky, které se během uplynulých sta let na českém území používaly. K vidění budou první státovky z roku 1919 nebo repliky panovnických korun zemí bývalého Rakouska-Uherska: svatováclavské koruny českých zemí, rakouské koruny a uherské svatoštěpánské koruny.

Vystaveny budou také návrhy bankovek Alfonse Muchy z let 1918 a 1919 a lidé se seznámí i s dílem dalších mimořádných osobností české a slovenské grafiky, jako byli například Max Švabinský, Cyril Bouda, Karel Svolinský, Albín Brunovský nebo Oldřich Kulhánek.

Výstavu v Císařské konírně Pražského hradu je možné navštívit denně od pátku 1. února do neděle 28. dubna 2019 v čase 10:00 až 18:00.