Výnos spořicích účtů bude i letos nízký. Banky nemají důvod úroky zvyšovat

Události: Málo výhodné spoření (zdroj: ČT24)

Některé banky letos oznámily zvyšování úrokových sazeb u vkladů. Přesto však sazby u spořicích produktů stále výrazně zaostávají za inflací a rovněž nerostou tak rychle jako úroky u půjček, především u hypoték.

Jedním z důvodů, proč úročení u spořicích účtů či termínovaných vkladů neroste tak rychle jako u půjček, je také fakt, že banky nyní mají dostatek likvidity. Podle odborníků se tak lidé výrazného zhodnocení svých úspor nejspíš nedočkají ani letos.

Česká národní banka přitom prostor k navyšování úroků finančním institucím dává. V  posledním roce pětkrát upravovala základní úrokovou sazbu, a to až na 1,75 procenta. Právě od této sazby se odvíjí i úročení, které stanovují komerční banky.

Průměrná roční míra inflace činila v roce 2018 podle Českého statistického úřadu 2,1 procenta.

„Je to skutečně v pravomoci bank, jak zareagují. Je pravda, že v současnosti spíše reagují na zdražování peněz, které poskytují do ekonomiky, než aby vzrůstaly úroky na vkladech. Je to ale na jejich uvážení a Česká národní banka do toho nemůže nijak zasahovat,“ řekl člen bankovní rady České národní banky Oldřich Dědek.

Finanční trhy loni po předchozích letech růstu zasáhl pokles cen akcií i dluhopisů, což se promítlo do zhodnocení finančních produktů. Nejvýnosnější bylo stavební spoření, naopak penzijní připojištění ani bankovní vklady vesměs nepřekonaly inflaci. Většina podílových fondů skončila v minusu, vyplývá z ankety agentury ČTK mezi analytiky.

Velké zhodnocování neočekávají experti podle zjištění ČT24 ani v letošním roce. „Pokud nenastanou nějaké výkyvy, tak si nemyslím, že by sazby standardně překračovaly 1,5 procenta,“ domnívá se například specialista bankovního sektoru společnosti Deloitte Roman Lux. 

„V ekonomice je dostatek likvidity, banky nemusejí tolik soutěžit o získávání dalších depozit. Také si myslím, že to je jejich politika. Snaží se spíše motivovat obyvatelstvo, aby investovalo do nějakých investičních produktů, třeba investičních fondů. Tam je zhodnocení vyšší, ale samozřejmě vyšší je i riziko a je odměněno vyšším úrokem,“ uvedl Dědek z centrální banky. 

Spoření1, úroky
Zdroj: ČT24
Spoření, dlouhodobé
Zdroj: ČT24

Sazby hypoték dál rostou

Naopak na kroky centrální banky reagují ceny hypoték. Lidé si teď na bydlení půjčují v průměru už za téměř tři procenta.

Česká národní banka bude znovu o navyšování základních úrokových sazeb rozhodovat už na začátku února. Podle odhadů by mohla sazby letos upravovat hned třikrát.

  • Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla podle údajů Fincentra Hypoindexu na 2,91 procenta z listopadových 2,78 procenta. Hypotéky tak zdražily nejrychleji za posledních deset let. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Loni v lednu byla na 2,28 procenta.
  • Zdroj: ČTK
Průměrná úroková sazba hypoték v roce 2018 (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Pokud v letošním roce dále nevzrostou úrokové sazby, banky za současných podmínek nemají důvod dále zdražovat hypotéky, řekl člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl. Pětiletá úroková sazba, která ovlivňuje ceny hypoték, spadla podle něj za měsíc ze 2,3 procenta na 1,9 procenta. Doporučení ČNB omezující banky při poskytování hypoték podle něj není třeba dále zpřísňovat.