Zdražování hypoték nabralo tempo. Banky už neměly důvod otálet s růstem sazeb, míní analytik

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,91 procenta z listopadových 2,78 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Hypotéky tak zdražily nejrychleji za posledních deset let. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Loni v lednu byla na 2,28 procenta. Zájem o hypotéky v prosinci opadl.

V závěru uplynulého roku bylo sjednáno 6565 hypotečních úvěrů, což bylo o 2052 smluv méně než v listopadu. Počty poskytnutých hypoték klesly i v meziročním srovnání, a to o 2786. V prosinci 2018 si tak lidé půjčili 14,94 miliardy korun, což je o 4,56 miliardy méně než v listopadu a také o 5,2 miliardy korun méně v meziročním srovnání.

Průměrná úroková sazba hypoték v roce 2018 (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Rychleji než teď v prosinci rostly sazby naposledy v létě roku 2008, kdy však průměrné úrokové sazby podle Hypoindexu dosahovaly rekordních hodnot. Tehdy si lidé sjednávali hypotéky s úrokovou sazbou kolem 5,8 procenta.

„V závěru minulého roku již banky neměly žádný důvod otálet se zvyšováním sazeb a průměrné sazby se velmi rychle přiblížily ke tříprocentní hranici. Objemy hypotečních úvěrů zůstávají relativně silné díky stále rostoucím cenám nemovitostí. Před rokem a půl se do jen mírně nižšího objemu vešlo o desetinu více úvěrů,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Banky podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy rychlým podzimním a zimním zdražováním hypoték „napravovaly“ situaci, ve které se ocitly předtím v létě. „Rozpětí mezi průměrnou sazbou hypoték a dvanáctiměsíční sazbou mezibankovního trhu PRIBOR se tehdy ztenčilo na svoji nejnižší úroveň minimálně od začátku roku 2003, od kdy Fincentrum Hypoindex svůj ukazatel sestavuje,“ poznamenal s tím, že to znamená, že banky na hypotékách vydělávaly nejméně za posledních více než patnáct let.

„Stálo jim to ovšem za to. Udržováním nízkých sazeb hypoték ukořistily či alespoň udržely tržní podíl v době, kdy Češi pospíchali s žádostí o hypotéku z důvodu říjnového zpřísnění podmínek,“ dodal Kovanda.

  • Během celého roku rostla průměrná výše hypotéky, v prosinci 2018 dosáhla 2 274 871 korun. Klienti bank si tedy půjčují o více než 120 tisíc korun víc než v lednu loňského roku.

Podle analytika zájem lidí úplně nemizí, v lednu už zase roste

Se zpožděním jsou nyní vidět kompletní důsledky říjnového zpřísnění pravidel pro získávání hypoték a zvyšování základní úrokové sazby Českou národní bankou, řekl ČTK analytik Chytrého Honzy Daniel Horňák.

Nárůst sazby odráží to, že banky zdražování úvěrů naplno promítly do svých úrokových sazeb. Propad objemu není podle něj nijak tragický, v roce 2016 byl prosinec proti listopadu ještě výrazně slabší. Ochota lidí půjčovat si však nezmizela, už v lednu je opět vidět rostoucí zájem klientů o hypotéky, dodal.

Nižší zájem o hypoteční úvěry je dán především úbytkem kvalitních nemovitostí na trhu, upozornil obchodní ředitel realitní společnosti Bidli Roman Weiser. Pramení podle něj z nedostatečné výstavby hlavně ve velkých městech, kde mohou ceny nemovitostí stále ještě růst. I z toho důvodu neočekává cenový propad, trh maximálně lehce zpomalí. Počet sjednaných hypoték klesá také proto, že na ně dosáhne méně lidí, podotkl.