EU omezí dovoz oceli až do července 2021. Obává se zahlcení trhu kvůli americkým clům

Členské země Evropské unie odsouhlasily omezení veškerého dovozu oceli do EU s platností do července 2021. Schválené omezení je reakcí na obavy z růstu importu v důsledku amerických cel na ocel, informovala agentura Reuters.

V základu plán Evropské komise počítá s kvótami stanovenými na úrovni průměrného dovozu za poslední tři roky s navýšením o pět procent. Po jejich naplnění bude na dovozy uplatněno clo ve výši 25 procent.

Opatření vychází z toho, že ve Spojených státech loni v březnu vstoupila v platnost cla na dovoz oceli ve výši pětadvaceti procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. To vzbudilo nelibost u obchodních partnerů, na které také cla dopadla.

Unie sice měla z placení těchto poplatků krátce výjimku, která ale vypršela už koncem loňského května. V červnu proto začala uplatňovat odvetná cla na různé produkty z USA. Podobným způsobem na americká cla reagovali také další významní američtí obchodní partneři.

Evropské ocelářské sdružení vítá omezení dovozu

Americká cla zároveň vyvolala obavy, že zahraniční výrobci oceli se budou snažit přesměrovat svůj export oceli do EU. Už loni v červenci tak Unie přišla s provizorním omezením, které je v platnosti ještě do začátku letošního února. Teď členské státy potvrdily, že Evropská unie bude omezovat dovoz oceli dál.

Evropské sdružení výrobců automobilů označuje opatření za protekcionistické. Upozorňuje, že vývoz oceli do USA klesl jen mírně, a tak jen málo oceli bylo odkloněno do Evropy. Podle Evropské komise však objem dovozu do EU vzrostl výrazně. Omezení pak uvítalo evropské ocelářské sdružení Eurofer, kam spadá i ArcelorMittal and ThyssenKrupp.

Hlavními exportéry oceli do Evropské unie jsou Čína, Indie, Rusko, Jižní Korea, Turecko a Ukrajina.