Letošní rozpočet skončí podle Schillerové lépe než loni. Místo schodku bude vyrovnaný výsledek

Události ČT: Rozpočet letos podle ministryně financí neskončí v plánovaném minusu (zdroj: ČT24)

Vláda letos bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Návrh státního rozpočtu přitom pro letošní rok počítal se schodkem ve výši 50 miliard. Ministryně tak očekává, že výsledek bude lepší než loni, i když minulé měsíce se hospodaření státu drželo ve stínu předcházejícího roku. Opozice pak kritizuje velký rozdíl mezi rozpočtovým plánem a realitou.

„Rozpočet roku 2018 skončí lepším výsledkem než v roce 2017, kdy bylo minus 6,2 miliardy korun. Budeme se pohybovat kolem nuly, přesné číslo sdělím 3. ledna 2019 na tiskové konferenci, ale už teď mohu potvrdit, že se bavíme o vyrovnaném státním rozpočtu,“ sdělila ministryně Schillerová.

Nejrychleji v letošním rozpočtu rostly výdaje na investice. „Je to díky tomu, že se investuje zejména do infrastruktury,“ přiblížila Schillerová. Jen od letošního ledna do začátku prosince dala vláda na investice o 35 miliard víc než ve stejném období loňského roku.

Hospodaření státu
Zdroj: ČT24

Podle opozice by ale měl kabinet v době ekonomického růstu investovat ještě víc. „Pořád to třeba nedosahuje čísel, které byly v době ekonomické krize, což je z hlediska budoucnosti České republiky vážná věc,“ upozornil předseda ODS Petr Fiala. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zase říká, že „vláda chce peníze projíst dnes a nemyslí na budoucnost“.

O 20 miliard v tomto roce vzrostly výdaje na důchody a přes 20 miliard navíc přidala vláda na platy učitelů, úředníků a dalších státních zaměstnanců. Přesto se letos stát teprve podruhé během posledních 23 let vyhne rozpočtovému schodku.

„Mnohem lépe vybíráme daně, vybíráme je díky kontrolnímu hlášení, díky elektronické evidenci tržeb,“ vysvětluje ministryně financí.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) upozorňuje, že příjmy z daní firem rostou daleko méně než třeba příjmy ze zdanění zaměstnanců. „Myslím si, že by se daňová správa měla zaměřit především na velké ryby,“ podotkl.

Rozpočtové plány, které nevycházejí

Loni vláda hospodařila se schodkem šesti miliard korun. Předloni pak dokázala hlavně díky evropským penězům dostat státní finance do více než 60miliardového plusu. Vláda přitom už několik let plánuje, že bude hospodařit mnohem hůř. Pro letošek například počítala se schodkem 50 miliard korun.

„Čísla vypovídají o tom, že rozpočet jako plán moc nevychází, pokaždé se ministerstvo netrefí, a to v řádu desítek miliard,“ říká ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je to ale zlatá střední cesta. „Kdybychom byli méně konzervativní, tak bychom byli zase kritizováni, že nafukujeme příjmy,“ poznamenal.

Ministerstvo financí počítá s tím, že se v příštím roce hospodaření státu oproti letošnímu plánu zlepší, avšak ve srovnání s letošní realitou by mělo být horší. Vláda má totiž podle schváleného rozpočtu na rok 2019 hospodařit se schodkem 40 miliard korun.