Londýn před brexitem zatím sjednal jen 14 z 236 mezinárodních smluv, píší Financial Times

Spojenému království se zatím podařilo sjednat jen čtrnáct z 236 mezinárodních smluv, které Evropská unie podepsala se státy na celém světě. Vyplývá to z údajů, které pět měsíců před obchodem země z Unie obdrželi představitelé vlády a o nichž informoval list Financial Times (FT).

Velká Británie musí uzavřít přibližně čtyřicet dohod o volném obchodu, které má Unie s ostatními zeměmi včetně Kanady, Japonska, Jižní Koreje a Mexika. Zmíněných 236 smluv sahá za hranice obchodu, týkají se práv na vzlet a přistání strojů leteckých společností na zámořských letištích, jakož i odvětví, jako jsou finanční služby, rybolov a jaderná zařízení.

Pokud by Ostrovy opustily EU s podepsanou dohodou obsahující i přechodné období po březnu 2019, na uzavření dohody by získaly víc času. Otázkou je, co stane, když dohoda o brexitu uzavřena nebude.

Potíže hranic

Státní auditorský úřad (NAO) minulý týden uvedl, že včas možná nebude uzavřena dohoda o deseti z dvanácti návrhů nezbytných k zajištění plně funkčních britských hranic v případě, že dojde k brexitu bez dohody s Unií.

Ministr dopravy Chris Grayling minulý týden navrhl, že v případě neřízeného brexitu a možného zablokování silničního přechodu mezi Francií a Británií by potřebné potraviny a léky mohly být do země dováženy charterovými loděmi.

Potíže Velké Británie při jednání o 236 smlouvách zřejmě pramení z řady důvodů. Jak uvedl právní expert v rozhovoru s FT, některé země mohou v brexitu vidět příležitost ne k prostému  převzetí, ale spíš k přepracování dohod, aby od Britů získaly víc. Podoba těchto dohod podle něho také může záviset na budoucích vztazích Londýna a zbytku společenství.