České firmy začínají lovit pracovníky v Indii. „Kartu“ může dostat až 500 lidí

Do Česka může přijít pracovat 500 vysoce kvalifikovaných občanů Indie. Režim je připraven, firmy se do projektu budou moci hlásit od 1. října. Oznámila to Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, která proces spolu s vládou, ministerstvy a dalšími zaměstnavatelskými svazy připravila.

Dosud se projekt vztahoval pouze na vysoce kvalifikované pracovníky z Ukrajiny, kvóta pro ukrajinské zaměstnance činila také 500 žádostí ročně. Příjem žádostí o tzv. modré nebo zaměstnanecké karty začne pro uchazeče indické státní příslušnosti zařazené do projektu od 1. října na českém zastupitelském úřadě v Novém Dillí.

„Nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků trápí řadu firem a podnikatelů. Jsme rádi, že po Ukrajině, Mongolsku, Filipínách a Srbsku se podařilo přispět k tomu, že do naší země mohou přijít další tolik potřebné kvalitní pracovní síly, v tomto případě z Indie,“ uvedl prezident konfederace Jan Wiesner.

Nedostatek pracovních sil na českém trhu práce znamená podle něj ztrátu na hrubém domácím produktu (HDP) v řádu miliard korun ročně.

„Máme již 5,4 procenta neobsazených pracovních míst, do konce roku to může být až šest procent, což znamená ztrátu potenciálního HDP v řádu miliard korun ročně, ztrátu důvěry zákazníků, neplnění či zpožďování zakázek a jednou z hlavních možností, jak tomu čelit, je právě využití pracovní migrace,“ doplnil vedoucí tajemník konfederace Jan Zikeš.

Do Česka už přišli pracovníci ze Srbska, Mongolska i Filipín

Konfederace již zprostředkovala zjednodušené zaměstnávání zahraničních pracovníků z Ukrajiny, Srbska, Mongolska a Filipín. Lidé z těchto zemí našli pracovní uplatnění především na pozicích švadlen, šiček, řidičů MHD a autobusů, pracovníků na stavbách nebo kovodělníků.

„Zájem našich podniků o nové zahraniční pracovníky neklesá,“ dodal Wiesner.

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost. Podle údajů ministerstva práce je nejnižší od července 1997 a také nejmenší v celé EU. V květnu dosahovala tří procent, v létě vzrostla jen nepatrně. Zaměstnavatelé již delší dobu chtějí pracovní síly ze zahraničí. Stěžují si na to, že musí kvůli nedostatku zaměstnanců omezovat výrobu a odmítat zakázky.

Bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) dříve řekla, že v Česku pracuje asi 374 tisíc cizinců. Z nich kolem 280 tisíc pochází z EU a 94 tisíc ze států mimo společenství. Loni v Česku podle údajů ministerstva práce bylo 382 889 zahraničních zaměstnanců. Tři čtvrtiny z nich pocházely z EU.