Lesům ČR vysychají zisky. Možná sáhneme po úvěru, předvídá nový ředitel

Nový ředitel Lesů ČR: Možná budeme muset sáhnout po úvěru (zdroj: ČT24)

Lesy České republiky se potýkají kvůli kůrovci, suchu i vichřicím s kalamitním dřevem, jehož cena prudce klesá. Podle nového ředitele Josefa Vojáčka se podnik může rozloučit s miliardovými zisky, kterých dosahoval v minulosti. A možná bude nutné sáhnout časem i po úvěru, uvedl Vojáček v pořadu Interview ČT24.

Nový ředitel Lesů ČR nastoupil v pondělí do úřadu s tím, že kladných hospodářských výsledků se podnik v příštích letech spíše nedočká. „Každý plusový výsledek bude úspěchem. Na zisky z minulých let můžeme zapomenout,“ prohlásil.

Stromy v českých lesích podle něj nejsou v dobré kondici. „Za primární problém nepovažuji kůrovcovou kalamitu, ale sucho a změnu teplot. Sucho oslabuje smrkové porosty a celoplošeně dochází k chřadnutí. I škody způsobené větrem lze přičíst suchu,“ zhodnotil Vojáček. Jen kůrovcem je podle něj nyní napadena pětina státních stromů. 

Cena dřeva klesá, kalamitní těžbu bude třeba navíc skladovat

K zemi tak podle něj půjde v nejbližší době v nejhorším případě dvojnásobek až trojnásobek běžné roční těžby stromů – ta se pohybuje okolo 17 milionů kubíků.

Takový objem kalamitního dřeva se ale podniku nepodaří prodat hned. „Budeme ho muset na vlastní náklady uskladnit a teprve potom umístit na trh. Nevýhodu to má v tom, že dřevo ztrácí na kvalitě, i když v rámci kalamitního dřeva už nejde o velké ztráty. Do skladů poputuje minimálně milion kubíků,“ plánuje Vojáček.

  • Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za první pololetí 2018 klesl hrubý zisk o 38 procent na 1,77 miliardy korun z 2,88 miliardy korun ve stejném období loni.
  • Tržby Lesů ČR do konce června meziročně klesly o 20 procent na 4,68 miliardy korun z předchozích 5,85 miliardy korun.
  • Nárůst těžby dřeva v pololetí o 22 procent na 4,77 milionu metrů krychlových je odrazem velkých kalamitních těžeb.
  • Zdroj: ČTK

I proto budou Lesy ČR hospodařit v příštích letech skromněji než dosud. „Od začátku roku cena dřeva padá nevídaným tempem. Na konci letošního roku budeme mít na účtu jen dvě miliardy korun,“ uvedl Vojáček s tím, že se stejnou částkou hospodaří mnohem menší armádní lesy, které dosud vedl. 

„Provozních problémů bude ale potřeba řešit mnohem víc. Chci tím jemně říct, že podnik si bude muset možná zřídit cizí financování, kontokorent, úvěr, cokoliv,“ přiznal ředitel Lesů ČR. 

S těžbou po vichřici se má příště začít okamžitě

Nově chce Vojáček zavést také mechanismus, podle kterého by firmy třeba po vichřici neměly čekat na debatu s vedením Lesů ČR o tom, jak a které dřevo těžit, ale rovnou by s těžbou měly začít. „Rozhodně chci zachovat systém dlouhodobých tendrů. Ale chci do toho zabudovat nástroje, jak automaticky reagovat na kalamitní stavy. Abychom nemuseli po každé vichřici řešit, jak to bude tentokrát,“ zdůraznil Vojáček.

Do budoucna by také Lesy ČR neměly vysazovat pouze smrky. To, jaké stromy se do krajiny vrátí, má odpovídat přirozené skladbě lesa podle nadmořské výšky. „Je to součást boje proti klimatickým změnám. Takové lesy navíc lépe odolají škůdcům. To, že máme dnes hodně smrků, je dáno tím, že od revoluce v roce 1989 zatím uběhlo jen málo času a skladba lesů se tolik nestihla proměnit,“ dodal nový ředitel státních lesů.

Datum narození: 12. května 1971 v Olomouci

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně (1994). Od března 2014 působil na pozici ředitele Vojenských lesů a statků.

V Lesích ČR působil již v letech 1993–2004, nejprve na Lesní správě ve Šternberku, od roku 1998 na ředitelství v Hradci Králové, kde byl přes pět let vedoucím odboru informatiky.

V letech 2004–2009 byl poprvé ředitelem Vojenských lesů a statků (VLS), v polovině listopadu 2009 pak požádal o uvolnění z funkce z rodinných důvodů. Poté působil jako poradce a v letech 2010–2014 byl kvestorem České zemědělské univerzity v Praze. 

Josef Vojáček, generální ředitel, Lesy ČR
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman