Trump: Čína a Evropa manipulují s měnou, ale já stejně vyhraju

Trump obvinil EU a Čínu z měnových manipulací (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump obvinil Evropskou unii a Čínu z měnových manipulací. V rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že se tím snaží vyhnout placení dovozních cel uvalených Spojenými státy. Trumpovi se také nelíbí, že americká centrální banka chce zvyšovat úrokové sazby.

Donald Trump se pustil do další kritiky svých obchodních partnerů. Peking podle něj manipuluje s jüanem, Evropská unie zase s eurem. Když Spojené státy uvalily cla na dovoz čínského zboží, Čína prý uměle snížila cenu své měny.

„Co dělají, je, že si kompenzují to, že platí stovky milionů dolarů – a v některých případech miliardy dolarů – do pokladny Spojených států. Takže teď mají výhodu a já ne. Ale já stejně vyhraju,“ prohlásil Trump.

Žádné oficiální nařčení Pekingu z manipulace zatím americké úřady nepodaly. O evropské měnové politice se Donald Trump vyjadřoval kriticky opakovaně už dřív.

„Není to výsledek promyšlené měnové manipulace, ale nastavení měnové politiky a sentimentu zahraničních investorů, protože ta eskalace toho napětí, které má řadu příčin – jedna z nich je hrozící obchodní válka –, vede k tomu, že se stahují z rizikovějších měn, jako je čínský jüan, a jdou do bezpečnějších měn. Za tu je považován dolar, a proto posiluje,“ vysvětlil hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš.

Trumpovi se nelíbí ani zvyšování úrokových sazeb

Vedle cizích centrálních bank Donald Trump nešetřil kritikou ani té americké. Fed by podle něj měl Spojeným státům při obchodních vyjednáváních vycházet víc vstříc. Nelíbí se mu proto, že bankéři chtějí dál zvyšovat úrokové sazby.

„Prezident Trump se bojí, že vyšší úrokové sazby časem výrazněji zchladí hospodářský růst a dojde k tomu v době, kdy bude žádat Američany o znovuzvolení,“ dodal Bureš.

Letos chce Fed zvýšit úrokové sazby celkem čtyřikrát. Zatím se tak stalo v březnu a v červnu. Další zvýšení má přijít v září.