Německo jásá, Trump uklidňuje farmáře. Dohoda USA a EU odvrátila obchodní válku

Horizont ČT24: Dohoda USA a EU odvrátila obchodní válku (zdroj: ČT24)

Zažehnání obchodní války mezi Evropou a Spojenými státy přivítalo Německo i Francie. Dohoda, kterou ve středu uzavřeli šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a americký prezident Donald Trump, ale nemá být návratem ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Evropské reakce na dohodu byly zdrženlivé, jde koneckonců o nezávaznou dohodu. Až následné kroky ukáží, kolik se z jednání mezi Trumpem a Junckerem realizuje. Spojené státy i Evropa sice musely ustoupit, ale obě strany také zvítězily. Důležité je, že se situace dál nevyostřuje.
Jan Kovář
výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů

Trump a Juncker se ve středu dohodli, že budou usilovat o volný obchod a nulové dotace na průmyslové zboží kromě automobilů. Evropa má také odebírat víc amerického zboží, zejména zemědělských produktů nebo zkapalněného plynu.

Dohodu přivítalo hlavně Německo, které je závislé na vývozu. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier na Twitteru setkání v Bílém domě označil za průlom, který může zabránit obchodní válce a uchránit miliony pracovních míst. „Je to skvělé pro globální ekonomiku,“ napsal Altmaier.

Podle jeho vládního kolegy za resort zahraničí Heika Maase předčilo středeční jednání všechna očekávání. Evropská unie podle něj získala čas a nyní více věří v možnost uzavřít konečnou dohodu. 

„Není to výsledek, který chceme, ale pozitivní výsledek celé diskuse mezi Evropskou unií a Spojenými státy o volném obchodu nebo o protekcionismu se stal pravděpodobnějším než dříve,“ komentoval Maas s tím, že Evropa ukázala svou jednotu.

Spolupráce, ale bez TTIP

Dohodu přivítala také Británie, Francie ale výsledek komentovala zdrženlivěji. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire poznamenal, že další dialog musí být veden na základě vyjasněné situace, a ne pod tlakem. Uvedl také, že nestojí o návrat k jednání o širší dohodě, která bude mít omezení jako připravované, ale nedokončené TTIP o liberalizaci obchodu mezi USA a EU.

To ale hrozit nemá, řekl v Bruselu  vysoce postavený činitel Evropské komise obeznámený s jednáním ve Washingtonu. EU ani Spojené státy nebudou přistupovat k novým celním opatřením po dobu nadcházejících rozhovorů. Znovu také podle něj vyhodnotí nedávno zavedená nová cla. Americká strana tak nepřistoupí ke clům na dovoz evropských automobilů, což by z evropské strany vyvolalo ostrou reakci.

„Společné prohlášení znamená, že se podařilo vyhnout hrozící rozsáhlé obchodní válce – či ji zcela odvrátit. Takový výsledek má sám o sobě klíčový význam,“ řekl zmíněný činitel novinářům.

Trump ve čtvrtek navštívil americké farmáře

Nejvíce tratili farmáři v Iowě, kteří produkují sójové boby – právě ty se rozhodla EU odebírat. Farmáři se dostali do problémů, protože jejich boby přestala kupovat Čína. Toho, že na Trumpa tlačili farmáři, jeho voliči i přímo republikáni, Juncker šikovně využil.
Tomáš Klvaňa
Institut mezinárodních studií FSV UK

Americký prezident Trump vyzdvihl především to, že EU začne odebírat více produktů amerického zemědělství. Ve čtvrtek vyrazil Trump za farmáři na americký středozápad, právě ti byli nejvíce zasaženi evropskými protiopatřeními za uvalení amerických cel na hliník a ocel. Například v Iowě závisí na vývozu každé páté pracovní místo. Místní politici proto na prezidenta tlačili, aby rozepře s Evropou ukončil.

„Budeme dál spolupracovat s prezidentem a vysvětlovat mu z našeho pohledu, jakým směrem se má náš obchod ubírat. S Evropskou unií chceme být dobrými partnery,“uvedla senátorka republikánů za stát Iowa Joni Ernstová.

Prezident teď zemědělcům navrhl kompenzace ve výši 12 miliard dolarů (264 miliard korun) a hlavně slíbil odbytiště pro jejich produkci. Starý kontinent už není obchodní nepřítel, jak o něm ještě před pár dny – podle Evropanů nespravedlivě – Trump mluvil. „Teď jsme pro vás, pro farmáře, otevřeli Evropu. Nebudete se na Trumpa moc zlobit, to vám tedy povídám,“ řekl.

Trump má také navštívit ocelárny v Granite City, kde jeho zavedení cel na dovoz oceli a hliníku vytvořilo nové pracovní podmínky.

V pozoru jsou však stále výrobci aut. Bojí se, že Trump zcela neopustil plán na vyšší zdanění dovážených vozů. I přesto ale akcie evropských automobilek ve čtvrtek na trzích výrazně rostly.