Evropa začne dovážet z USA více sóji i zkapalněného plynu. Trump mluví o nové fázi vztahů s Unií

Juncker a Trump chtějí usilovat o nulová cla (zdroj: ČT24)

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na tom, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů. Po setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem to ve středu řekl americký prezident Donald Trump. Evropská unie podle něj začne ze Spojených států nakupovat „hodně sóji“ a dovážet bude také více amerického zkapalněného plynu.

Trump na úvod tiskové konference po setkání s Junckerem ohlásil novou fázi vztahů USA a EU. Označil ji za fázi blízkého přátelství. Před časem přitom mluvil o EU jako o jednom z mnoha nepřátel, které Spojené státy mají.

Trump: EU je obrovský trh, bude nakupovat hodně sóji

„Především jsme se dnes dohodli, že budeme společně usilovat o nulová cla, nulové necelní bariéry a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů,“ řekl Trump ke společné dohodě. „Budeme také pracovat na tom, abychom snížili bariéry a zvýšili obchod ve službách, chemikáliích, léčivech, zdravotnických výrobcích a v sóji,“ dodal.

EU podle něj téměř okamžitě začne nakupovat velké objemy sójových bobů. „EU je obrovský trh, budou tedy nakupovat hodně sóji od našich farmářů zejména ze Středozápadu, děkuji vám za to, Jeane-Claude. Povede to k větší prosperitě v USA i v EU a zajistí to spravedlivější a recipročnější obchod,“ uvedl Trump.

Evropská unie chce podle jeho slov ze Spojených států dovážet více zkapalněného zemního plynu a plyn z USA bude nakupovat „masivně“, dodal. Dohodli se prý také na zahájení jednání o snížení byrokracie ve vzájemném obchodu, ale také na společném úsilí o reformu Světové hospodářské organizace (WTO). „Také vyřešíme otázku cel na ocel a hliník a odvetná cla,“ zakončil Trump, aniž by sdělil podrobnosti.

Tisková konference Donalda Trumpa a Jeana-Clauda Junckera (zdroj: ČT24)

Juncker: Zdržíme se uvalování dalších cel

„Učinili jsme dnes dohodu,“ řekl stručně Juncker. Potvrdil, že v Evropě vznikne více terminálů sloužících k dovozu zkapalněného zemního plynu z USA a že EU bude dovážet více americké sóji. „Dokud jednáme – vyjma případu, že by jedna ze stran jednání zastavila – zdržíme se uvalování dalších cel a přehodnotíme existující cla na ocel a hliník,“ řekl také předseda Evropské komise. „Bylo to dobré a konstruktivní setkání,“ zakončil.

K výsledku jednání Junckerovi a Trumpovi už stihl pogratulovat například německý ministr hospodářství Peter Altmaier. „Bylo dosaženo průlomu, díky kterému bude možné vyhnout se obchodní válce a zachránit miliony pracovních míst! Skvělé pro světové hospodářství,“ napsal na Twitteru.

Americká televize CNBC se ještě před oficálním vyjádřením obou státníků odvolala na informace evropského diplomata, které údajně poskytl webu Dow Jones News Wire a podle nichž si Trump vymohl jisté ústupky. Na zprávu reagoval prudkým skokem vzhůru americký akciový index Dow Jones, který zahrnuje třicet předních akciových titulů. 

Co řekli před schůzkou

Juncker přiletěl na jednání do Washingtonu, aby s Trumpem jednali o stavu a budoucnosti obchodních vztahů USA a Evropské unie. Ty byly silně zasaženy poté, co USA zavedly cla na dovoz oceli a hliníku do USA, na což EU reagovala protiopatřeními. Následně Trump naznačil možnost zavést cla i na dovoz evropských aut. Unie pak zveřejnila další americké výrobky, které by mohla postihnout. Hrozilo tak, že se začne rychle rozvíjet spirála obchodu nepřátelských kroků.

Před jednáním Juncker uvedl, že Spojené státy a Evropská unie nejsou nepřátelé, ale spojenci. Brusel a Washington podle něj „musí hovořit jeden s druhým, ne jeden na druhého“. „Měli bychom se soustředit na odbourávání cel, nikoli na jejich zvyšování,“ dodal.

Trump zase označil předsedu Evropské komise za „velmi chytrého a velmi tvrdého chlapíka“. Od setkání s ním podle svých slov očekával něco „velmi pozitivního“. „Chceme mít spravedlivou (obchodní) dohodu… doufejme, že něco vymyslíme,“ dodal.

Pokud by neexistovala ve vzájemném obchodu žádná cla, bariéry ani subvence, měly by Spojené státy podle šéfa Bílého domu obrovskou radost. „Chceme reciprocitu,“ zdůraznil zároveň Trump a znovu zopakoval své dřívější tvrzení, že jeho země v uplynulých letech v obchodu s EU přišla o „stovky miliard dolarů“. „Chceme jen, aby naši zemědělci, naši výrobci, aby všichni měli stejné podmínky hry,“ dodal.

Analytici před společným jednáním neočekávali žádné převratné výsledky. Například podle hlavní ekonomky Raiffesenbank Heleny Horské bude stačit, když si potřesou rukou a budou se na sebe usmívat, hlavně když si nebudou vyhrožovat dalšími cly. 

„Je třeba jednat o podobě obchodu mezi USA a EU, trochu je výhoda na straně Unie, jejíž dovoz aut do Ameriky je zatížen nižším clem. Ale cla není to jediné, co zatěžuje zahraniční obchod. Jsou tu netarifní překážky: technické normy, certifikace, kódy,“ dodala.

Jan Beneš z katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně uvedl, že už Junckerova návštěva je prezentována coby potvrzení Trumpa jako obratného vyjednávače. 

Upozornil také, že Trump může využít silného růstu americké ekonomiky k experimentům se cly. Zároveň však již americká vláda oznámila, že bude muset pomoci zemědělcům – postiženým zejména odvetnými čínskými cly – 12 miliardami dolarů.

Události, komentáře s Jaroslavem Bžochem a Jiřím Kobzou k obchodním vztahům USA a EU (zdroj: ČT24)