Trump obrátil. Zvažuje návrat k Transpacifické obchodní dohodě

Americký prezident Donald Trump požádal své obchodní poradce, aby prozkoumali možnost návratu Spojených států k dohodě o volném obchodu s názvem Transpacifické partnerství (TPP). Informovala o tom mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová. Trump nicméně upozornil, že USA se k dohodě připojí pouze v případě, že jim budou nabídnuty „výrazně lepší“ podmínky než v minulosti.

K obchodní dohodě Transpacifické partnerství v roce 2015 dospěly Spojené státy, Japonsko a dalších deset významných zemí kolem Tichého oceánu. Po nástupu do funkce prezidenta však Trump rozhodl, že USA dohodu opustí. Zbývající země se poté domluvily na nové podobě pacifické dohody bez účasti Washingtonu a podepsali ji letos  v březnu.

Trump již v průběhu své volební kampaně označil TPP za „katastrofu“, letos však na Světovém ekonomickém fóru v Davosu signalizoval možnost návratu k této dohodě. Ve čtvrtek se Trump setkal s republikánskými senátory a sdělil jim, že pověřil amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera a ekonomického poradce Bílého domu Larryho Kudlowa obnovením rozhovorů ohledně účasti USA v dohodě.

Později nicméně Trump na svém twitterovém účtu uvedl, že by se zapojil do TPP pouze v případě, že podmínky dohody by byly výrazně lepší než ty, které byly nabídnuty jeho předchůdci Baracku Obamovi. „Máme již bilaterální dohody se šesti z jedenácti zemí v TPP a pracujeme na dohodě s největší z těchto zemí, s Japonskem,“ dodal.

Vrátí se USA i k obchodní dohodě s EU?

Negativní postoj zaujala americká strana po nástupu Trumpa i k dohodě nazvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), jejímž cílem bylo odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi USA a EU. Hlavní obchodní poradce prezidenta Trumpa začátkem loňského roku označil rozhovory za mrtvé.

V polovině roku nicméně americký ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že Spojené státy nechtějí odstoupit od uzavření dohody o volném obchodu s Evropskou unií. Nesdělil ale, kdy by rozhovory mohly opět začít.