Jedenáct zemí podepsalo pacifickou dohodu o volném obchodu. Pokrývá 13 procent světové ekonomiky

Skupina jedenácti zemí ve čtvrtek podepsala asijsko-pacifickou dohodu o volném obchodu. Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství (CPTPP) má omezením či odstraněním cel a dalších obchodních překážek uvolnit vzájemný obchod a stanovit společné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců až po ochranu životního prostředí.

Dohoda vstoupí v platnost, jakmile nejméně šest členských zemí dokončí domácí proces její ratifikace.

Dohoda CPTPP zahrnuje Japonsko, Brunej, Malajsii, Vietnam, Singapur, Austrálii, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Chile a Peru. Tyto země se na světové ekonomice podílejí zhruba 13 procenty.

Tato dohoda vychází z obchodní dohody Transpacifické partnerství (TPP), ke které v roce 2015 dospěly Spojené státy, Japonsko a dalších deset významných zemí kolem Tichého oceánu. Americký prezident Donald Trump však loni v lednu rozhodl, že Spojené státy z TPP odejdou, a zbývající země se domluvily na nové podobě dohody už bez účasti Washingtonu.

V případě účasti Spojených států by podíl dosahoval 40 procent, upozorňuje agentura Reuters. I bez účasti USA bude nicméně dohoda CPTPP pokrývat trh zahrnující téměř půl miliardy lidí.

Podpis dohody přichází v době obav, že Trumpův plán uvalit cla na dovoz oceli a hliníku do Spojených států rozpoutá globální obchodní válku. Chilský ministr zahraničí Heraldo Muňoz podpis dohody označil za důležitý signál namířený proti protekcionistickým tlakům.

Konečná podoba CPTPP byla představena v únoru. Zrušeno nebo změněno bylo 22 ustanovení včetně pravidel týkajících se duševního vlastnictví a dotování léků, na kterých v původní dohodě TPP trval Washington.

Podle serveru BBC se předpokládá, že z dohody budou nejvíce těžit asijské země, zatímco pro bohatší státy, například Kanadu a Austrálii, budou přínosy méně výrazné.

Přestože Trump v průběhu své volební kampaně označil TPP za „katastrofu“, není změna jeho postoje vyloučena. V lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu americký prezident řekl, že jeho země by se k dohodě mohla vrátit, pokud dostane lepší podmínky.