Spojené státy potřebují spravedlivý přístup k trhům, apeloval Trump po summitu G7

Spojené státy potřebují spravedlivý přístup na trhy a nejsou ochotny tolerovat jednání zemí, které vůči USA spravedlivé nejsou. Řekl to v sobotu americký prezident Donald Trump, který se zúčastnil summitu sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 v Kanadě. Schůzku označil celkově za úspěšnou, mluvilo se na ní zejména o vzájemném obchodu.

„Spojené státy byly po desítky a desítky let jen využívány,“ uvedl Trump. Zároveň dodal, že současné lídry zemí G7 za nespravedlivé obchodní dohody neviní. „Ale lídři USA v minulosti neodvedli dobrou práci, pokud jde o obchod“. 

Smmit nejvyspělejších zemí se nesl ve stínu toho, že Spojené státy začaly uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník na dovoz z Evropské unie, Kanady, Mexika a dalších států. Lídři G7 se proto snažili Trumpa přesvědčit, aby od toho upustil

Trump ale zdůrazňoval, že pokud ostatní země zavedou reciproční cla, tak udělají velkou chybu: „Rozdíl je v tom, že oni s námi obchodují víc, než my s nimi. My to prostě nemůžeme prohrát,“ řekl na tiskové konferenci po summitu G7. 

Trump se vyslovil pro stav, který charakterizoval jako „žádné bariéry, žádná cla, žádné dotace“. „Jestli to tak dopadne, to nevím, ale já jsem to rozhodně navrhoval,“ řekl. 

Americký prezident kritizoval praxi, kdy třeba Kanada zatěžuje export amerických mléčných výrobků 270 procenty. Nefér podmínky vůči americkým farmářům ale podle něj uplatňují i země, které nejsou vyspělé: Zmínil například Indii se 100 procenty na americké zboží.

Trumpův projev po skončení summitu zemí G7 (zdroj: ČT24)

Co bude s dohodou NAFTA?

Trump dlouhodobě kritizuje obchodní dohodu NAFTA mezi USA, Kanadou a Mexikem – už dříve ji označil za tu vůbec nejhorší dohodu, kterou USA uzavřely. Teď jsou podle něj dvě varianty: „Buď ji opustíme, tak jak nyní je a změníme ji zcela zásadně,“ zmínil první možnost. Nebo uděláme dohodu přímo s Kanadou či dohodu přímo s Mexikem, zmínil druhou variantu. 

Kanadský premiér Justin Trudeau chtěl minulý týden navštívit Washington a doufal, že jednání o nových podmínkách fungování dohody NAFTA pokročí do další fáze. Americký viceprezident Mike Pence mu ale zavolal a požádal ho, aby Kanada souhlasila s dodatkem, který by dohodu zrušil, pokud by se všechny tři členské země nedomluvily na prodlužování dohody každých pět let. Trudeau to odmítl, takže jednání ohledně dohody NAFTA už nepokročila, uvedla AP.

Lídři zemí skupiny sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 se ve společném komuniké po jednání v Kanadě shodli na důležitosti mít takové obchodní vztahy, které jsou založené na jasných pravidlech. Přesto ale rozpory mezi Evropskou unií a Spojenými státy v této otázce zůstávají. Řekla to německá kancléřka Angela Merkelová.

„Je pro nás důležité, že se zavazujeme k obchodování založeném na určitých pravidlech, že budeme i nadále bojovat proti protekcionismu a že chceme reformovat Světovou obchodní organizaci (WTO),“ pokračovala Merkelová. Členské země G7 se podle ní shodly na nutnosti snížit cla a další obchodní bariéry. „To jsou sdílené názory, problémy jsou ale v detailech,“ uvedla.

Události: Summmit zemí G7 (zdroj: ČT24)

Při svém závěrečném veřejném vystoupení zvolil Trump daleko smířlivější rétoriku vůči ostatním státům G7, než se původně čekalo, uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Americký prezident se podle něho snažil tlumit vášně z posledních dnů. Rozdíly však zůstaly například v názorech na případnou opětovnou účast Ruska na jednání G7(dříve G8).

Itálie doufá, že Rusko bude v co nejkratší době moci znovu spolupracovat se skupinou ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7. Okamžité zrušení protiruských sankcí ale Řím nepožaduje. Na závěr summitu G7 v Kanadě to v sobotu řekl nový italský premiér Giuseppe Conte. Podobně už se vyjádřil americký prezident Donald Trump, podle kterého by takový krok byl přínosem. Německá kancléřka Angela Merkelová je ale přesvědčena, že pro přijetí Ruska zatím nenastaly vhodné podmínky.

Společné prohlášení k otázce obchodu, na kterém se dohodli účastníci summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G7, je jen prvním krokem a snahou věci stabilizovat. Na závěr dvoudenní vrcholné schůzky to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Ta dohoda… je dobrou zprávou a známkou kolektivní snahy situaci stabilizovat,“ uvedl Macron na tiskové konferenci. Dodal však, že samotné komuniké situaci nevyřeší a že členy G7 čeká v nadcházejících týdnech a měsících důležitá práce.

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že všech sedm zemí na summitu G7 podepsalo navzdory obchodním sporům s USA závěrečné komuniké.

  • Sedm průmyslových mocností se přihlásilo k boji s protekcionismem a dohodly se, že co nejdříve zmodernizují Světovou obchodní organizaci (WTO), aby byla spravedlivější.
  • Země G7 konstatovaly, že budou usilovat o snížení celních bariér i netarifních překážek a dotací. Prohlášení vyzývá k tomu, aby ještě letos byla zahájena jednání o účinnějších pravidlech, která by byla zacílena proti průmyslovým subvencím vedoucím k pokřivení trhu.
  • G7 rovněž zdůraznila důležitost otevřenosti a transparentnosti obchodních smluv a jejich souladu s pravidly WTO. Naléhavě důležité je podle G7 také vyhnout se přebytkům v sektorech, jako je výroba hliníku a vyspělé technologie.
  • Členové G7 také vyzvali Rusko, aby přestalo podkopávat demokratické systémy, jinak jsou připraveni „přijmout další restriktivní opatření, jež by zvýšila náklady pro Rusko“.
  • Zdroj: ČTK