Na summitu G7 se rozhořel boj o cla. Trump mluví o úspěchu, Macron o mírném posunu

Trump na summitu zemí G7 hájil cla (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump na summitu zemí G7 hájil cla, které zavedly Spojené státy minulý týden. Omezení dovozu oceli a hliníku postihlo mimo jiné i Kanadu a Evropskou unii. Představitelé ostatních států naopak Trumpovi oponovali a snažili se ho přesvědčit, aby opatření zrušil. Podle francouzského prezidenta je šéf Bílého domu nakloněn možnosti budoucí společné dohody. Sám Trump si myslí, že summit byl úspěšný.

Hlavním tématem summitu byly snahy o omezování volného obchodu ze strany Spojených států. „Trump prezentoval svá čísla a ostatní vůdci zase jejich. Podle očekávání (Trump) neustoupil. Pravděpodobně to není proto, že by nerozuměl, ale kvůli domácí politice,“ prohlásil podle agentury Reuters nejmenovaný činitel, který jednání sledoval.

„Kanada nezmění svůj postoj, pokud jde o nezákonné a absolutně neoprávněné uplatňování cen na dovoz oceli a hliníku nejen z Kanady, ale také dalších zemí G7 do USA. Dovolte, abych připomněla, že se mělo oficiálně jednat o opatření k posílení národní bezpečnosti. Je vám snad jasné, že Kanada takovou hrozbou pro Spojené státy není,“ řekla kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová.

Juncker chce přijet kvůli clům do Washingtonu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nabídl, že přijede do Washingtonu, aby mohly obě strany vypracovat společnou analýzu a vyřešit svůj spor smírně. Trump na to údajně reagoval pozitivně.

Trumpův projev po skončení summitu zemí G7 (zdroj: ČT24)

Ještě větší vliv pak mohla mít intervence francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který měl dosud se šéfem Bílého domu velmi dobré vztahy. „Co se týče obchodu, tak jsme šli spíš po kritické cestě, ale je patrný určitý posun. Naše diskuse byla přímá a velice otevřená. Vnímal jsem z ní ochotu dojít ke společné dohodě. Tento přístup by byl výhodný pro obě strany, tedy i pro naše lidi, pracovníky a naši střední třídu,“ uvedl Macron.

Spojené státy mají už mnoho let s Evropskou unií velký obchodní deficit a my pracujeme na jeho snížení. Emmanuel byl v tomto ohledu velmi nápomocný. K něčemu dojde a já myslím, že to bude velmi pozitivní.
Donald Trump

Rusko tu zatím nechceme, odmítly země Trumpův návrh

Skupinu G7 ovšem rozděluje víc věcí. Třeba mezinárodní jaderná dohoda s Íránem nebo smlouva o klimatu. Trump navíc volá i po tom, aby se jednání opět účastnilo i Rusko vyloučené v roce 2014 kvůli anexi ukrajinského Krymu. Větší část evropských členů skupiny se ale k tomuto kroku staví odmítavě.

„Téma Ruska bylo znovu na stole. My souhlasíme s tím, že návrat Ruska na summity G7 se nemůže uskutečnit, dokud nedojde k zásadnímu pokroku, pokud jde o problémy na Ukrajině. To byl náš společný názor,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Kvůli vzájemnému nesouladu se podle médií neočekává, že by se skupina shodla na závěrečném prohlášení. Trump ale v pátek vyjádřil přesvědčení, že možnost vydání společného komuniké stále existuje.

Trump odjel předčasně, míří za Kim Čong-unem

Šéf Bílého domu ale summit opustil dřív – vynechal i závěrečný sobotní panel o klimatu a životním prostředí. Podle svých slov se chce připravovat na historickou schůzku se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, která proběhne 12. června v Singapuru. Podle listu The Business Times tam prezident přistane v neděli místního času.

Trump o summitu s vůdcem KLDR jednal tento týden i s japonským premiérem Šinzó Abem. Řekl, že nejde ani tak o přípravu, „jako o ochotu věci vyřešit“. „Musejí se (Severokorejci) zbavit jaderných zbraní. Jinak to bude nepřijatelné a my nebudeme moci zrušit sankce,“ řekl americký prezident.