Amerika stvořila mezinárodní řád, který teď podkopává, kritizoval Tusk Trumpa na summitu G7

G7 sužují kvůli krokům Donalda Trumpa největší rozkoly za poslední dekády (zdroj: ČT24)

Spojené státy zpochybňují mezinárodní řád, který spoluvytvářely, varoval před začátkem summitu skupiny sedmi nejvyspělejších ekonomik G7 v Kanadě šéf Evropské rady Donald Tusk. Jednání podle něj nebudou snadná, jelikož ostatní členové skupiny nesouhlasí s postoji amerického prezidenta Donalda Trumpa k obchodu, ochraně klimatu či mezinárodní jaderné dohodě s Íránem. Země G7 se ale podle informací agentury Reuters společně zavážou ke spolupráci s cílem zabránit cizím státům vměšovat se do voleb.

Donald Trump, Justin Trudeau a Emmanuel Macron
Zdroj: Leah Millis/Reuters

„Největší obavy mám z toho, že mezinárodní řád založený na pravidlech a zásadách je zpochybňován. Je překvapivé, že za tím nestojí obvyklí podezřelí, ale hlavní architekt a garant tohoto řádu – Spojené státy,“ řekl Tusk.

„Je očividné, že americký prezident a zbytek skupiny mají jiné názory na obchod, klimatické změny a jadernou dohodu s Íránem,“ poznamenal.

Politolog Hnízdo: Obchodní válka by nejvíc poškodila Německo (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě, že nemůžeme přinutit USA změnit názory. I tak ale nepřestaneme přesvědčovat naše americké přátele a prezidenta Trumpa, že podkopávání řádu nedává žádný smysl,“ uvedl Tusk s tím, že takové třenice jen nahrávají těm, kdo usilují o nový postzápadní pořádek, ve kterém liberální demokracie a základní práva nebudou mít místo. „To není v zájmu USA a ani Evropy,“ dodal.

Přátelství Trumpa s Macronem zřejmě zvoní umíráček

Trumpova schůzka s jeho francouzským protějškem Emmanuelem Macronem, která se měla uskutečnit ještě před G7, se o několik hodin odkládá. Média poznamenávají, že kdysi vřelé přátelství Trumpa s Macronem se kvůli obchodnímu sporu otřásá v základech.

Trump přicestoval na summit jako poslední z účastníků, navíc se zhruba 45minutovým zpožděním - a summit také předčasně opustí, aby se údajně připravil na schůzku se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem 12. června v Singapuru. Macronův úřad nyní předpokládá, že se oba prezidenti setkají před půlnocí středoevropského času.

Macron americkému prezidentovi vzkázal, že jemu možná nezáleží na tom, že je v izolaci, ale že ostatních šest členů skupiny je připraveno podepsat dohodu mezi sebou, bude-li to třeba. „Protože těchto šest zemí představuje hodnoty, hospodářský trh, který má za sebou historickou váhu a který je nyní skutečnou mezinárodní silou,“ napsal Macron.

Francouzský prezident zdůraznil, že mezi přáteli se obchodní válka vést nesmí. Na summitu proto bude chtít Trumpa přesvědčit, aby cla na hliník a ocel odvolal.

Lídři zemí G7
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Trump se rozhádal i s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. „Kanada uplatňuje 300procentní sazby na mléčné výrobky“. „Poškozuje naše farmáře, zabíjí zemědělství!“ uvedl v tweetu. „Jsou to americká pracovní místa, která zaniknou,“ varoval ho ale Trudeau.

„Nakonec se všichni dohodneme,“ tvrdí Trump

Před nástupem do letadla ale Trump ujistil, že se se spojenci dohodne. „Podívejte, všechny ty země obchodně zneužívaly Spojené státy. My to narovnáme. Ani to nebude těžké. Nakonec se všichni dohodneme,“ je přesvědčen šéf Bílého domu.

Trump nemá moc rád mezinárodní organizace a G7 mezi ně patří. Přednost by dal bilaterálním jednáním. Myslím, že se bude snažit nějak narušit jednotu zbývajících šesti zemí. A nebude to ani tak obtížné.
Bořivoj Hnízdo
politolog z Metropolitní univerzity v Praze

„Pokud jde o celní tarify, jsou tady velmi konfliktní postoje. My chceme podporovat rozumný postoj. Pokusíme se pochopit důvody, které přiměly ostatní zaujmout takové postoje, podle toho pak budeme jednat,“ prohlásil před začátkem summitu nový italský premiér Giuseppe Conte.

Summit G7 v Kanadě
Zdroj: Reuters/Yves Herman

EU nechce vzít zpět Rusko

Conte se podle agentury Reuters rovněž zmínil o protiruských obchodních sankcích, od kterých chce, aby nepoškozovaly obyčejné Rusy. Pokud jde o Rusko, Trump by chtěl obnovit skupinu G8, což ale Unie s výjimkou Itálie odmítá. 

„Nechme to tak, jak to je. Sedmička je navíc šťastné číslo,“ prohlásil Tusk, který se summitu zúčastní spolu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Samotné Rusko přitom dalo najevo, že o členství nemá valný zájem.

Kromě USA do sedmičky nejprůmyslovějších států patří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a Německo.