Prim zlatého města. V Praze bylo loni nejméně lidí bez práce v celé EU

Praha měla v loňském roce nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech regionů Evropské unie – činila 1,7 procenta. Třetí nejnižší pak měly české regiony Střední Čechy a Jihozápad zahrnující území Plzeňského a Jihočeského kraje. Naopak nejvyšší nezaměstnanost měl řecký region Západní Makedonie, kde dosáhla 29,1 procenta.

O pražském prvenství referuje zpráva, kterou dnes zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Ve více než osmdesáti procentech regionů EU se míra nezaměstnanosti osob ve věku patnáct až 74 let snížila, u zhruba 60 procent to bylo nejméně o půl procentního bodu.

Na druhém místě s nezaměstnaností dvě procenta skončilo za Prahou západoněmecké město Trevír. Třetí místo obsadily celkem čtyři regiony, kromě dvou českých také dva německé, kde míra nezaměstnanosti činila 2,1 procenta. Praha měla také nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými ve věku 15 až 24 let, spolu s německým regionem Horní Bavorsko, což je oblast Mnichova a alpského podhůří.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásily kraje Francie, Španělska a Řecka

Mezi deseti regiony s nejnižší nezaměstnaností jsou tři české, šest německých a jeden maďarský. Naopak u regionů s nejvyšší mírou nezaměstnanosti jsou čtyři řecké, čtyři španělské a dva francouzské.

Mezi 275 regiony EU, ze kterých jsou údaje k dispozici, jich v šestapadesáti byla míra nezaměstnanosti nižší než 3,8 procenta, což je polovina průměru pro celou EU, který činil 7,6 procenta. Naopak 31 regionů má míru nezaměstnanosti nejméně 15,2 procenta, tedy dvojnásobek průměru EU, mezi nimi mimo jiné všechny regiony v Řecku.