Česko hledá prodavače. V éře malé nezaměstnanosti jsou nejžádanější profesí

Události ČT: Prodavači vévodí nejžádanějším profesím v Česku (zdroj: ČT24)

Prodavač je momentálně nejžádanější profese v Česku. Vyplývá to z dat inzertního webu a novin Annonce. Lidé často chybí i v gastronomii – nejsou kuchaři nebo číšníci. Poptávka se liší podle krajů i okresů. Aktuálně je přes 250 tisíc volných míst.

„Mzdy prodejců a prodavaček nedosahují výše, za kterou by byli ochotni lidé při dnešní situaci na trhu práce na takových místech pracovat. Především v menších městech si totiž prodejci měsíčně vydělají zhruba 15 tisíc korun,“ uvedla ředitelka Annonce Lenka Černá. Na regionální úrovni je prodavač nejčastěji poptávanou profesí například ve Středočeském kraji.

Druhou nejčastěji inzerovanou pozicí napříč republikou je kuchař, zato v Praze je po nich poptávka největší. Kromě kuchaře je v metropoli také velký zájem i o další profese, které pracují v restauracích. Je obtížné sehnat třeba i pomocníky do kuchyně.

Nejžádanější profese v Praze
Zdroj: ČT24

„Pracovní trh je téměř prázdný. Je opravdu velmi těžké najít kvalifikovaného a dobrého číšníka, kuchaře nebo servírku,“ upozornila Černá.

V pražské restauraci Café Savoy vaří momentálně 13 kuchařů, kteří se střídají ve směnách, ale nestačí to. „Kuchaři jsou, ale kvalita není moc dobrá. Občas se stane, že přijdou lidi na pohovor, pak ale nepřijdou na zkoušku, ani nezavolají. Když jednou za rok přijde někdo, kdo je opravdu šikovný, tak je to malý zázrak,“ podotkl šéfkuchař Michal Mlejnek.

V Ústeckém kraji se hlavně shánějí učitelé

Třetí nejčastěji inzerovanou pozici v tuzemsku je uklízeč nebo uklízečka, za ním je pak číšník a servírka. Teprve za nimi je strojírenský dělník. Jediným regionem, kde je právě po dělnických profesích největší poptávka, je Liberecký kraj. Firmy tam nejčastěji hledají strojaře a kovodělníky.

Nejžádanější profese v Libereckém kraji
Zdroj: ČT24

Zvláštností je i Ústecký kraj, kde se nejčastěji objevovaly inzeráty na pozice učitele nebo učitelky. Jedná se především o kantory pro základní a střední školy.