Nejhodnotnější start-up světa je z Číny. Vládě dodává technologii na rozpoznávání obličejů

Za start-up s nejvyšší hodnotou z oblasti umělé inteligence se v pondělí prohlásila čínská firma SenseTime. Hodnota společnosti vystoupila podle agentury Reuters na 4,5 miliardy dolarů (92,8 miliardy korun) poté, co získala další stamiliony od investorů. SenseTime Group vyvíjí technologii rozpoznávání obličeje, o kterou mají zájem i státní orgány.

Na konci listopadu se hodnota firmy pohybovala kolem dvou miliard dolarů. Nyní dostala 600 milionů USD od skupiny investorů, mezi které patří čínští internetoví prodejci Alibaba Group Holding a Suning.com a také singapurský státní fond Temasek Holdings.

Každý, kdo se kdy vyfotografoval telefonem z čínské výroby nebo se prošel po ulicích v Zemi středu, byl podle agentury Bloomberg velmi pravděpodobně zaznamenán zařízením z dílny SenseTime. Takových je v současnosti na světě přes 100 milionů. Společnost tak přispívá k vytváření největšího systému sledování lidí na světě.

Firma dodává čínské vládě sledovací zařízení

Mezi hlavní zákazníky firmy patří policejní oddělení z celé Číny, na software pro rozpoznávání tváří spoléhá například policie ve čtyřiceti čínských městech včetně Šen-čenu nebo Kantonu. 

Čína ostatně v posledních letech výrazně zvyšuje rozpočet na vnitřní bezpečnost. Investuje do něj o 20 procent víc než do vnější obrany - a rozšiřuje také možnosti sledování svých občanů. Technologie firmy SenseTime tak používá ve veřejném prostoru. Například v provincii Sin-ťiang, kde žije muslimská populace Ujgurů, úřady nainstalovaly kamery na rozpoznávání obličejů na zastávky veřejné dopravy, do mešit nebo na čerpací stanice, upozornil server Quartz.

Společnost se ale také věnuje videoanalýze a dalším oblastem, včetně autonomního řízení či zobrazovací technologie ve zdravotnictví. Čínskému prodejci elektroniky Suning například firma dodala technologii, díky které může sledovat pohyb zákazníků ve svých obchodech.

Podle aktivistů ale ve skutečnosti používají vláda a možná i čínské firmy zařízení SenseTime ke sledování opozice a utlačování menšin. 

SenseTime založil před třemi lety univerzitní profesor Tchang Siao-ou. Loni v říjnu uzavřela firma strategické partnerství s americkým výrobcem čipů Qualcomm, který do ní investoval nezveřejněnou částku. Aby posílily spolupráci, chce SenseTime letos otevřít v USA vývojové centrum. Firma také plánuje vstup na některou z burz v USA, Číně nebo Hongkongu.

Vláda v Pekingu chce do roku 2025 udělat z Číny světového lídra na poli umělé inteligence a společnost SenseTime v tom podle Bloombergu má sehrát klíčovou roli.