Schillerová vyjednává o změnách EET. Ve hře je i „neelektronický“ blok s účtenkami

Ministryně Schillerová v pořadu Devadesátka ČT24 (zdroj: ČT24)

Ze tří návrhů, které měly změnit zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), zbyly už jen dva. Sněmovna odmítla senátní novelu, aby se evidence nevztahovala na sociální ústavy, nemocnice a část ambulancí. Poslanci počkají až na novelu, kterou připravilo ministerstvo financí a je nyní v připomínkovém řízení. Zároveň ve sněmovně čeká na druhé čtení návrh 66 poslanců z různých politických stran, aby se EET vztahovala pouze na registrované plátce daně z přidané hodnoty.

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO) uvítala odmítnutí senátní novely. V pořadu Devadesátka ČT24 řekla, že není dobré jít cestou přílepků a jednotlivých pozměňovacích návrhů. 

Novela ministerstva podle ní reaguje na dřívější rozhodnutí Ústavního soudu (mj. „způsobilo“ odložení 3. a 4. vlny EET) a přináší i některá upřesnění v návaznosti na dosavadní zkušenosti z uplatňování elektronické evidence.

Schillerová uvedla, že z EET by měli být vyňati nevidomí podnikatelé. Na rozdíl od současné úpravy už by to nemělo být dočasné opatření, ale trvalé. Celkem se jedná asi o tisícovku podnikatelů (například maséři či ladiči pian).

Novela počítá také s konkrétním uvedením dalších výjimek z EET (například letecká doprava, telefonní karty, většina heren - podle ministryně je hazard přísně regulován a není možné, aby tam docházelo ke krácení tržeb). 

Návrh novely nově upravuje náběh 3. a 4. fáze evidence tržeb. Podnikatelé, kteří do těchto fází spadají, začnou evidovat společně v jedné vlně, která má být spuštěna tři měsíce po platnosti zákona.

EET
Zdroj: ČT24
EET - opozice
Zdroj: ČT24

Off-line režim tržeb

Návrh mnisterstva financí počítá také s variantou off-line režimu evidence tržeb. Při něm by podnikatel vydával účtenky z předtištěného bloku, který si vyzvedne na finančním úřadu. Průběžně (na konci každého dne) by si měl zaznamenávat do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. 

Každý měsíc pak zašle tento formulář na finanční úřad. Aby podnikatel mohl evidovat tržby v tomto režimu (a vyhnout se tak EET), musí splnit některé podmínky, na kterých se ministerstvo shodlo se zástupci podnikatelů. 

  • Je poplatníkem daně z příjmů fyzických osob
  • Není plátcem DPH
  • má maximálně 1 zaměstnance
  • výše jeho příjmů z evidovaných tržeb (tzn. platby v hotovosti, šekem, poukázkou a dalšími způsoby, které spadají do zákona o evidenci tržeb) v každých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsících nepřesáhne 200 000 Kč
  • v každých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsících uskuteční maximálně 1000 evidovaných tržeb
  • Zdroj: Ministerstvo financí

 Ministryně očekává největší diskusi právě u hranice 200 tisíc korun. Dodala, že výjimky z EET budou součástí zákona, ne podzákonným předpisem (nařízením vlády). Schválení novely zákona k 1. lednu 2019 by považovala za velký úspěch, spíše ale očekává účinnost v polovině příštího roku. 

Dodala, že EET přináší státní pokladně více, než ministerstvo očekávalo. Loni byl podle ní předpoklad 4,3 miliardy a bylo to šest miliard. Pro letošní rok očekává přes 12 miliard korun. Výpadek spojený s odložením původně naplánované 3. a 4. fáze odhaduje na tři miliardy.

Schillerová také připomněla, že nyní je v připomínovém řízení také návrh na snížení daně z přidané hodnoty na 10 procent, například u točeného piva, vodného a stočného a některých služeb.

Tento předpis navazuje právě na EET a měl by podnikatelům kompenzovat některé náklady spojené se zaváděním elektronické evidence tržeb.