Tripartita podpořila růst penzí. Bez reformy se ale hazarduje s životy seniorů, varuje Dlouhý

Zástupci zaměstnavatelů i odborů v rámci tripartity souhlasili s plánem vlády na výrazné zvýšení důchodů v příštím roce. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ale zároveň požadují po vládě, aby zajistila udržitelné financování důchodů i do budoucna. Podle šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého stát bez penzijní reformy hazarduje se životy seniorů.

Vláda minulý týden schválila, že by od ledna 2019 měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění, kterou musí ještě schválit parlament, přináší také změnu v pevné výměře důchodů, jež je pro všechny stejná. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun. Státní pokladnu by mělo navýšení důchodů stát zhruba na 14,5 miliardy korun.

„Sociální partneři neměli problém se snahou vlády řešit situaci důchodců. Protože rostou mzdy, logicky by měly růst i důchody. S rozsahem zvýšení důchodů souhlasíme, chceme mít ale jasno, z jakých prostředků se to bude financovat a aby to bylo financovatelné i po roce 2019,“ uvedl Hanák.

Podle Středuly je důležité, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ujistil sociální partnery, že vláda nebude snižovat odvody na sociálním pojištění. „Pokud chceme udržovat důchodový systém, nemůžeme snižovat příjmy,“ uvedl.

Podle Hospodářské komory je v otázce důchodů nutná změna penzijního systému. Ke shodě na reformě ale musí dojít napříč politickým spektrem, tvrdí Dlouhý. „Nemůžeme se životy seniorů hazardovat tak, že jedna vláda důchodový systém reformuje, druhá pak takové změny zruší,“ zmínil.

Kritika kvůli služebnímu zákonu

Zaměstnavatelé i odboráři kritizovali vládu, že ve středu projednala novelu služebního zákona, aniž by měli možnost ji prostudovat. „Bylo to pro nás velké překvapení a navíc ve verzi, kterou jsme neměli ani k dispozici. Oceňujeme, že se pan premiér omluvil,“ uvedl Středula.

Tripartita ještě projednala stav čerpání peněz z EU nebo plány v dopravní infrastruktuře. „Požadujeme, aby vláda během jara předložila analýzu rizik čerpání prostředků z evropských fondů v jednotlivých programech včetně přehledu konkrétních opatření a návrhu případných realokací. Chceme, aby vláda zajistila efektivní využití financí z evropských fondů,“ uvedl Hanák.

Středula rovněž požádal Babiše, aby podpořil Evropskou komisi ve sporu mezi USA a EU ohledně uvažovaného uvalení cel na ocel ze strany USA. Pro uvalení cel podle Středuly není důvod. „Vztahy s USA nenarušují bezpečnost USA. Navíc trh může zaplavit dotovaná ocel z Číny. Tam totiž nedochází k volné soutěži,“ dodal.

Další jednání tripartity se podle Středuly uskuteční 9. května. Tématem jednání by měla být například první tři dny nemocenské zdarma nebo problematika mýtného.