Ceny u pump se do konce prázdnin v Česku změní jen mírně. V Evropě patří k nejnižším

Události: Pohonné hmoty zlevňují (zdroj: ČT24)

Cena pohonných hmot v Česku se podle analytiků změní do konce prázdnin pouze mírně, rozdíl proti současnému stavu bude činit maximálně několik desítek haléřů za litr. Řidiči tak mohou nadále těžit z příznivých cen, které od konce dubna jen s menšími výkyvy klesaly.

Benzin a nafta jsou v okolních zemích oprotit Česku většinou dražší. Při cestách do Německa, Itálie, Francie nebo do nejdražšího Nizozemska se tak rozhodně vyplatí natankovat doma (viz graf).

Dráž než v Česku je také ve Slovinsku, Chorvatsku či Španělsku. „V případě Maďarska, Slovenska a Rakouska záleží na konkrétní čerpací stanici – rozdíl v průměrných cenách mezi ČR a těmito zeměmi není natolik výrazný, aby řidič měl vždy zaručeno, že natankovat plnou nádrž v ČR se mu vyplatí. Když tak však učiní, minimálně neudělá žádnou velkou chybu, neboť rozdíly jsou opravdu malé,“ doplnil hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.  

Průměrné ceny pohonných hmot
Zdroj: ČT24
Ceny pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Letošní léto není s levnými pohonnými hmotami ojedinělé. V minulém roce řidiči platili za tankování podobně. V dlouhodobějším srovnání ovšem ceny paliv klesají. Drahé tankování pak bylo u čerpacích stanic v letech 2011 až 2014. Litr benzinu tenkrát stál téměř 37 korun.

Analytici, které oslovila agentura ČTK, se shodli, že ceny se během srpna změní jen mírně, lišili se však v názoru, zda benzin a nafta zdraží, nebo zda naopak zlevní. 

Průměrné ceny pohonných hmot v krajích ČR k 2. srpnu (Kč/l)
Zdroj: CCS

Záležet bude především na vývoji cen ropy, která mívá rozhodující vliv na ceny u pump. Na ropu má pak klíčový vliv vývoj na světovém trhu, například postup kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) či vývoj zásob v USA. Například české ministerstvo financí ve své nejnovější prognóze z července počítá s nižším letošním růstem cen ropy, než odhadovalo v dubnu. 

Dalším důležitým faktorem může být i vývoj koruny. Její posilování by pomohlo snižovat ceny ropy v českých korunách. 

Kolečko nebo čtvereček?

Právě v těchto dnech se řidiči u pump začínají potkávat s novým grafickým značením benzínů a nafty. Evropská komise totiž nařídila, že pohonné hmoty musejí být po celé Unii značeny stejně. Nejpozději v září 2018. Aby se řidiči při tankování mohli lépe orientovat. Nové symboly budou uváděny vedle regionálních i obchodních názvů.

Nové značení pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Řidiči, kteří tankují po Evropě, se dnes potkávají s více než třicítkou regionálních značení, ale i obchodním pojmenováním nadnárodních sítí. Třeba Effekta, Maxx Motion, nebo V - Power. A právě nové grafikony mají řidičům orientaci v pohonných hmotách usnadnit. A to nejen v Česku, ale i v ostatních zemích Unie.