Důvěra podnikatelů stoupá, zvláště v průmyslu. Zato spotřebitelé sledují ekonomiku skeptičtěji

Podnikatelé důvěřovali v červnu české ekonomice více než spotřebitelé, ukázal pravidelný konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu. Důvěra podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšila o 0,3 bodu na hodnotu 95,2, navíc v průmyslu se důvěra zvýšila poprvé od listopadu loňského roku (o 0,7 bodu na 94,3). Oproti tomu důvěra spotřebitelů klesla o 2,2 bodu na 106,2. Stouply totiž jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a z růstu cen. V meziročním srovnání je ovšem důvěra spotřebitelů stále vyšší. Vysokou důvěru podnikatelů pak hlásí Německo a Británie.

V Česku mají průmyslníci po dlouhých sedmi měsících lepší náladu, uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Podle něho očekávají mírně vyšší tempo „výrobní rychlosti“.

Zvýšila se i důvěra ve stavebnictví, když podnikatelé v tomto sektoru očekávají zvýšení poptávky v nadcházejících třech měsících. Roste i důvěra v oblasti obchodu, když se obchodníci domnívají, že jejich ekonomická situace se v průběhu nadcházejících měsíců zlepší, podotkl Zeisel. Naopak připomněl, že spotřebitelé se obávají zvýšení nezaměstnanosti, ale jejich úmysl spořit se přesto snížil. 

Ekonom Bureš o důvěře podnikatelů a spotřebitelů (zdroj: ČT24)

Hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda vyzdvihl, že důvěra podnikatelů ve stavebnictví se v červnu ocitla na své nejvyšší úrovni od loňského února. Důvodem je podle něho zejména oživování pozemního stavitelství, daří se zejména bytové, průmyslové a kancelářské výstavbě. Stavebním firmám, které se orientují na pozemní stavitelství, by letos měly tržby růst průměrně až o šest procent. Infrastrukturní stavitelství zatím stagnuje, ale i tam podnikatelé čekají zlepšení, i když spíše až v příštím roce, které bude dáno zejména zrychlením čerpání prostředků z rozpočtu EU, podotkl ekonom.

Spotřebitelé si také pravděpodobně uvědomili, že růst cen v Česku není přechodný, a výrazně se zvýšily jejich obavy z růstu cen. I tak důvěra spotřebitelů zůstává vysoká.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč hodnotí jako překvapivé – vzhledem ke zprávám z tuzemského trhu práce – že se u spotřebitelů v červnu projevila vyšší nejistota ohledně výhledu nezaměstnanosti.

„Očekávám, že obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v dalších měsících zklidní: každopádně, vývoj na trhu práce může momentálně dělat vrásky spíše zaměstnavatelům (nedostatek zaměstnanců, tlak na růst mezd) než spotřebitelům (tedy zaměstnancům) samotným,“ podotkl Jáč.

Celková důvěra – jak podnikatelů, tak spotřebitelů – v ekonomiku se pak v červnu téměř nezměnila, respektive oproti květnu klesala o 0,1 bodu na hodnotu 97,1.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler se domnívá, že i přes červnový pokles spotřebitelské důvěry zůstávají oba indikátory důvěry (podnikatelů i spotřebitelů) příznivé a potvrzují optimistický pohled na vývoj ekonomiky v letošním roce. 

Pro optimistický vývoj tuzemského průmyslu pak hovoří i stále se zlepšující ukazatele důvěry v Německu, uvedl. Zmínil i to, že na spotřebitele doléhají obavy z růstu cen, které byly prozatím poměrně mírné. „Ty jsou nejvyšší za poslední tři roky, což je další signál pro centrální banku, že měnová politika je příliš uvolněná,“ dodal Seidler. 

Také Kovanda upozorňuje, že růst cen si začíná vybírat svoji daň v podobě poklesu optimismu spotřebitelů. Míra inflace vykázala naposledy loni v listopadu hodnotu, která se nacházela pod inflačním cílem České národní banky ve výši dvou procent.

Citelně zdražují hojně konzumované potraviny typu vajec či másla a spotřebitelům náladu nezlepšuje ani růst nájmů, případně hypotečních sazeb. Postupně si uvědomují, že navzdory rychlejšímu nominálnímu růstu mezd, než jaký registrovali loni, si právě kvůli znatelnější inflaci v porovnání s loňskem reálně pohorší.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Situaci nezachraňuje podle Kovandy ani aktuální zlevňování pohonných hmot a po přihlédnutí k výši průměrné měsíční mzdy jejich nejvyšší dostupnost v letní sezoně minimálně od roku 2005.

Z dlouhodobého hlediska se však přes tento pokles drží spotřebitelská nálada stále na poměrně vysoké úrovni, dodal.

Německo na rekordu, vysoko je i Británie

 V Německu vystoupila v červnu podnikatelská důvěra na nový rekord, zejména díky soukromé spotřebě. Uvedl to v pondělí mnichovský institut Ifo. Jeho index důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, se dostal na 115,1 bodu ze 114,6 bodu v květnu, napsala agentura ČTK.

Podle Ifo je tedy zřejmé, že německé podniky se na budoucnost největší evropské ekonomiky dívají s optimismem.

Němečtí podnikatelé jásají. Podniky jsou tento měsíc podstatně spokojenější se svou situací a další zlepšení očekávají. Výkon německé ekonomiky je teď opravdu silný.
Clemens Fuest
šéf mnichovského institutu Ifo

Podnikatelská důvěra v Británii vystoupila na nejvyšší úroveň za 18 měsíců, firmy ale mají problém nalézt kvalifikované pracovníky. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 1500 společnostmi v květnu provedla banka Lloyds a o němž v pondělí informoval server BBC.

Index důvěry se zvýšil na 24 procent, a byl tak na dvojnásobku v porovnání se situací před rokem, těsně po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie, uvedla ČTK. Index zohledňuje očekávané tržby, zakázky a zisky. Jeho průměr za 25 let existence je 23 procent.