České nouzové zásoby ropy se tenčí a neplní normy. Stačí už jen na 87 dní

Česká republika přestala plnit evropskou směrnici o výši nouzových zásob ropy a ropných produktů. Státy, které ropu netěží, by měly mít zásoby minimálně na 90 dní, ale Česko má nyní zásoby na 87 dní. ČTK to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Správa o stavu nouzových zásob ropy informovala vládu a Evropskou komisi. Ministrům předkládá návrh, aby stát buď ropu, nebo přímo benzin a naftu koupil. „Preferuji nákup ropy, protože to by nás nestálo ani korunu na nákladech na její skladování,“ řekl Švagr. Správa podle něj totiž má k dispozici kapacitu v nádrži státního správce ropovodů Mero v Nelahozevsi na Mělnicku.

„Pokud by padlo rozhodnutí nakoupit benzin a naftu, pak bychom potřebovali od vlády dodatečných asi 50 milionů korun ročně na jejich skladování. A prázdná nádrž na ropu v Nelahozevsi nám stejně zůstane dál,“ dodal.

Na tenčící se zásoby šéf správy upozorňoval už několikrát. Loni v srpnu ČTK řekl, že od začátku roku 2016 klesly tuzemské zásoby těchto komodit z 95 na 91 dnů. Ministerstvo financí tehdy uvedlo, že žádá po SSHR přípravu střednědobé koncepce skladby nouzových zásob ropy a ropných produktů. Aktuální vyjádření resortu ČTK shání. 

Kralupská jednotka byla loni několik měsíců mimo provoz

Podle Správy státních hmotných rezerv má na současný stav vliv mimo jiné loňská havárie krakovací jednotky v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Podnik byl loni kvůli ní odstaven od poloviny května do poloviny října, kdy bylo zpracování ropy obnoveno.

„Během té doby museli provozovatelé čerpacích stanic vykrýt tento výpadek dovozy benzinu ze zahraničí. To způsobilo, že dovozy prudce narostly a nouzové zásoby státu klesly,“ uvedla správa. Hned po výbuchu hrozilo, že Česko bude muset kvůli havárii sáhnout do rezerv, které SSHR schraňuje. To ale nakonec nebylo nutné.

„Prakticky již dva roky se snažíme ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu hmotné rezervy doplnit nákupem takzvané sladké ropy, kterou v rezervách nemáme. Bohužel nám nebyl zatím vládou schválen,“ potvrdil Švagr.

Řešení je podle něj mimo jiné i v souladu se Státní energetickou koncepcí, kterou ministři schválili v roce 2015. SSHR do zásob počítá i zhruba dvoudenní zásobu nafty, již Česká republika postupně převáží zpět ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu.