Firmy marně shání i výrobní dělníky a skladníky. Podle průzkumu chce nabírat 8 procent firem

Problém s obsazením pracovních míst už není jenom u specializovaných technických profesí, ale i v případě výrobních dělníků a skladníků, uvedla generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. Z pravidelného průzkumu této společnosti mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku vyplývá, že v druhém čtvrtletí plánuje zvyšovat počet zaměstnanců osm procent firem, propouštět se chystají dvě procenta.

Změny v počtu zaměstnanců nepředpokládá ve druhém čtvrtletí 86 procent podniků. Čtyři procenta pak neví. Zbytek firem bude stavy měnit, v osmi procentech budou chtít sehnat nové lidi, ve dvou procentech budou naopak škrtat. V předchozím čtvrtletí hlásilo nábor zaměstnanců méně firem - šest procent, zatímco propouštění pět procent.

„Nezaměstnanost v České republice je nejnižší v Evropě, poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek vhodných pracovníků,“ uvedla Rezlerová. Podle ní jsou aktuální výsledky nejoptimističtější předpovědí pro druhé čtvrtletí od zahájení průzkumu v roce 2008. Firmy mají přitom čím dál častěji problémy obsadit i pozice výrobních dělníků a skladníků.

V příštím čtvrtletí se očekává růst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Nejsilnější náborové aktivity hlásí velcí zaměstnavatelé, následují střední podniky, malé podniky a mikropodniky.

Pokles se čeká v zemědělství či lesnictví

Zaměstnavatelé v devíti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejoptimističtější jsou v dopravě, skladování a komunikaci, a dále ve stavebnictví. Pokles počtu pracovních sil očekávají zaměstnavatelé v zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu.

Zvyšování počtu pracovních sil bude pokračovat na většině světových pracovních trhů. Zaměstnavatelé ve 39 ze 43 zemí očekávají různou míru růstu počtu pracovních sil. Pokles zaznamenali jen v Brazílii a v Itálii, stagnaci ve Švýcarsku a Belgii.