Trumpovy hrozby zabírají, Samsung zřejmě přesune továrnu z Mexika do USA

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics hodlá rozšířit své výrobní aktivity ve Spojených státech a plánuje tam přesunout část produkce z Mexika. Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Počáteční investice do rozšíření aktivit v USA by se podle zdrojů měla pohybovat kolem 300 milionů dolarů (7,7 miliardy korun).

Zdroje listu The Wall Street Journal rovněž uvedly, že plány Samsungu ohledně produkce byly ovlivněny vítězstvím Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Upozornily nicméně, že zatím nepadlo konečné rozhodnutí a podrobnosti plánů se ještě mohou změnit. Trump v předvolební kampani hrozil uvalením vysokých cel na dovoz z Mexika, který podle něj připravuje Spojené státy o pracovní místa.

Společnost Samsung uvedla, že se nachází v počáteční fázi rozhovorů o otevření nového závodu na výrobu domácích spotřebičů v USA. Odmítla se však vyjádřit k údajnému přesunu části výroby z Mexika. Upozornila, že začala přehodnocovat své americké aktivity začátkem podzimu, tedy ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA.

V závěru loňského roku byl zisk Samsungu na nejvyšší úrovni za tři roky

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupl jeho provozní zisk o polovinu na 9,2 bilionu wonů. Zisk se tak dostal na nejvyšší úroveň za více než tři roky. Výsledek podpořila dobrá čísla divize pro výrobu čipů. Zároveň se tak zřejmě výrazně neprojevily potíže s telefony Galaxy Note 7, jejichž výrobu musel Samsung zastavit.

Konkurenční jihokorejská společnost LG Electronics minulý měsíc oznámila, že ve Spojených státech investuje 250 milionů dolarů do výstavby nové továrny na výrobu domácích spotřebičů.