Německo postihl největší únik osobních dat

Berlín - Německem otřásl další skandál s únikem citlivých informací. Data desítek tisíc majitelů kreditních karet někdo anonymně zaslal novinářům. Únik označují vyšetřovatelé za nejhorší krádež osobních dat, jakou Německo pamatuje.

Výhody bezhotovostního platebního styku, jako je rychlost, jednoduchost a praktičnost, padají v momentu, kdy data ke kartě získají zločinci. Právě v Německu přišla osobní data desítek tisíc Němců, klientů banky LandesBank Berlin, v anonymním balíku na adresu deníku Frankfurter Rundschau.

Zásilka obsahovala výpisy z účtů včetně celých jmen, adres a čísel účtů a kreditních karet. LandesBank Berlin je největším vydavatelem karet a zasaženi jsou přes ni i klienti dalších institucí. Instituce se nyní snaží veřejnost uklidnit. „V ukradené zásilce nebyly žádné tajné PIN kódy nebo jiná data, která by umožnila zneužití kreditních karet. Penězům našich klientů tedy žádné nebezpečí nehrozí. Pokud by nějaké škody vznikly, zákazníkům je uhradíme,“ uvedl Johanes Avers z LandesBank Berlin.

Ke ztracení zásilky došlo na cestě ze společnosti Atos Worldwide, která LandesBank Berlin poskytuje finanční služby. Skandál přitom není prvním únikem citlivých dat v Německu, ale je nejspíše největším. Vyšetřovatelé i banka teď řeší nepříjemné otázky. Hlavně jak je možné, že k úniku dat vůbec došlo, a kdo další kromě novinářů mohl stejnou zásilku dostat.