Byl bych nerad, abychom Ukrajině dávali falešnou naději, říká ohledně vstupu Kyjeva do EU Bžoch

Jaroslav Bžoch byl hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Dnes nevíme, jak válka skončí. Všichni bychom si přáli, aby skončila nejlépe dnes, ale nevíme, v jakém stavu bude politická situace na Ukrajině,“ říká místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Vstup země do NATO, potažmo Evropské unie, je podle něj otevřený, ale bude vyžadovat čas. O aktuální situaci na Ukrajině či další české pomoci napadené zemi hovořil v pořadu Interview ČT24.

Bžoch se vrátil k úternímu zničení Kachovské přehrady. „Nemáme stoprocentní jistotu, kdo za tím stojí. Je to velká katastrofa, ohrožuje to tisíce lidí, ohrožuje to životní prostředí,“ připomněl poslanec.

Rovněž dodal, že i když se teorie o viníkovi, potažmo příčině destrukce Kachovské přehrady různí, na vině je podle něj jednoznačně Rusko se svou agresivní válkou. Podle něj je podstatné, aby se do regionu dostala humanitární pomoc.

V souvislosti s konfliktem připomněl také možné členství Ukrajiny v západních společenstvích. „Můžeme si přát, aby Ukrajina byla v NATO nebo v Evropské unii, ale musí na to nastat podmínky. Já bych byl nerad, abychom například v tomto dávali Ukrajině nějakou falešnou naději, že to bude nějaký rychlý proces. Protože to nebude,“ upozornil.

S podporou Ukrajiny ANO souhlasí

K podpoře Ukrajiny se hnutí ANO podle Bžocha staví kladně, i když jeho předseda Andrej Babiš o víkendu vládní pomoc zasažené zemi kritizoval. „Měli bychom poslat to, co je v našich možnostech,“ říká Bžoch. Doplnil, že navzdory rozdílným názorům ve sněmovně panuje v zahraničním výboru většinou shoda.

Vládě naopak vytýká malou transparentnost, podle něj není jasné, kolik konkrétních zásob Česko má. „Vládě jsme nikdy neházeli klacky pod nohy, v podpoře Ukrajiny stojíme za ní. Když to řeknu v uvozovkách, nevíme, co si ještě můžeme dovolit, protože o tom informace nemáme. A chápu, že z logických důvodů nemůžeme vidět úplně všechno,“ připustil.