Ruské centrum v Praze pomáhalo se šířením válečné propagandy, zajímají se o něj úřady

Události: Činnost Ruského domu v Praze prověřují úřady (zdroj: ČT24)

Úřady prověřují činnost Ruského domu v Praze. Provozuje ho státní agentura se sídlem v Moskvě zapsaná na evropském sankčním seznamu. Centrum momentálně funguje jen omezeně, ještě loni ale nechalo přeložit do češtiny brožury s protiukrajinskou tématikou.

Ruské kulturní středisko v Praze existuje přes pět desítek let. Původně se jmenovalo Dům sovětské vědy a kultury. Teď se otevírá jen pro několik akcí do měsíce. Pro veřejnost je uzavřené.

Ruský provozovatel centra Rossotrudničestvo vydal už vloni dokument kremelské válečné propagandy. V překladu do češtiny, který zajistilo právě ruské středisko v Praze, se mimo jiné píše, že „ukrajinské ozbrojené síly a nacistické jednotky v Mariupolu úmyslně zabíjely civilisty“.

Pražské centrum na Facebooku odkazuje například na svou květnovou účast při oslavě Dne vítězství v Ostravě. Zmiňuje, že akce byla pořádaná i Klubem českého pohraničí. Spolek sdružující předlistopadové pohraničníky má blízko ke KSČM.

Ruský dům prověřují české úřady

„Ruské kulturní centrum má statut objektu pro státní neobchodní účely, je vázané mezinárodní dohodou, která je stále platná. Diplomatický servis tuto dohodu respektuje a neúčtuje si žádné nájemné,“ přibližuje mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Kvůli sankcím takzvaný Ruský dům podle informací ČT prověřuje Finanční analytický úřad. Ten se ovšem k informaci nemůže přímo vyjádřit kvůli mlčenlivosti, kterou mu ukládá zákon. Ještě vloni v červnu hlídala objekt policie a lustrovala štáb ČT. V majetku Ruské federace jsou i okolní objekty. Také ty mají stále diplomatický status.

Některé evropské země už provoz ruských kulturních center omezují, například Finové v dubnu obstavili to v Helsinkách.