Armáda v Praze provedla rutinní nácvik odvodního řízení, simuluje tak situaci ohrožení státu

Armáda ve čtvrtek v pražské Poliklinice Pod Marjánkou s figuranty provedla praktický nácvik odvodního řízení. Zúčastnili se ho kromě vojáků z krajského vojenského velitelství (KVV) také příslušníci aktivních záloh, zástupci krajských a obecních samospráv a jako přihlížející byli pozváni také zdravotníci. Ačkoliv jde o pravidelné cvičení, připravovaná akce ve stínu války na Ukrajině u některých vyvolávala dojem, že jde o chystanou mobilizaci, což už dříve popřeli zástupci armády, vlády i prezident.

Smyslem cvičení je podle podplukovníka Pavla Kácla mimo jiné vycvičit vojáky v aktivních zálohách v procesu odvodního řízení a ukázat možnou formu rozmístění odvodních center i jejich fungování. „Pro nás jako KVV je také důležité, že získáme odhad délky trvání odvodního řízení i jeho finančních a materiálních nákladů,“ dodal Kácl.

Skutečné odvodní řízení by za běžných okolností trvalo většinu dne. Ve zkrácené ukázce trojice figurantů prošla několik pracovišť, včetně lékařské prohlídky a podrobného pohovoru, než jim bylo vydáno rozhodnutí o způsobilosti či nezpůsobilosti k vojenské službě. U celého procesu je kromě příslušníků armády a lékařů přítomný také zástupce místní samosprávy, který dohlíží na to, že se odvodní řízení odehrává v souladu se zákonem.

Ačkoliv občanovi České republiky vzniká branná povinnost dosažením 18 let věku, službu v armádě může v případě ohrožení státu či válečného stavu odmítnout z důvodu svědomí nebo náboženských důvodů.

„Vojákem se nicméně člověk stává až ve chvíli, kdy úspěšně projde odvodním řízením a také až tehdy může vojenskou službu odmítnout,“ vysvětlil poručík Radan Kukal. Dodal však, že odmítnutím vojenské služby se člověk v případě ohrožení státu či válečného stavu nezbavuje povinnosti služby České republice.

Cvičení prověřuje efektivnost systému

„I když odmítnete službu v armádě, tak na základě zákona o zajišťování obrany ČR se na vás vztahuje pracovní povinnost nebo povinnost pracovní výpomoci, na základě níž můžete být kdykoliv povoláni do práce v oborech, které jsou zásadní k zajišťování důležitých funkcí státu nebo zabezpečení ozbrojených sil,“ řekl Kukal.

Celorepublikové cvičení odvodního řízení armády začalo 9. května a potrvá do pátku, koná se ve všech krajských městech a v Praze s cílem ověřit efektivnost a funkčnost nastavení systému odvodního řízení jako celku.

„Ke cvičení přistupujeme s maximální odpovědností, chceme prověřit funkčnost systému do nejmenších detailů. Proto jsme v jednom termínu zapojili všechna KVV i množství personálu, celkem až 250 lidí. Velitelství teritoriálních sil ze zákona za organizaci provedení odvodního řízení v krajích zodpovídá a pro nás je to stejná a standardní práce jako například další výcvik našich vojáků,“ zdůraznil plukovník Jaroslav Hrabec.