Žalobce žádá v kauze otce a exmanželky Radka Březiny nepodmíněné tresty. Rozsudek padne ve čtvrtek

Státní zástupce opět navrhl v kauze otce a exmanželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, nepodmíněné tresty. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy takzvané praní špinavých peněz, jim hrozí tři až osm let vězení. Pro Vladimíra Březinu i Stanislavu Kudlejovou chce žalobce trest vězení okolo 5,5 roku. Obhajoba u zlínského okresního soudu, který se případem už potřetí zabývá, žádá zproštění obžaloby. Vinu Březina s Kudlejovou popřeli. Rozsudek vynese soud ve čtvrtek.

Kauza se týká více než půl miliardy korun, které podle státního zástupce Radka Bartoše pocházely z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny. Podle obžaloby se Vladimír Březina a Kudlejová podíleli na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013, kdy se je snažili legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí.

Ani Vladimír Březina, ani Kudlejová se úterního jednání soudu nezúčastnili. Už dříve řekli, že nevěděli, že peníze pocházejí z trestné činnosti. Žalobce je přesvědčen o opaku. Uvedl, že Radek Březina neměl žádnou významnější legální podnikatelskou činnost. Obhájce Boris Vágner, který zastupuje Vladimíra Březinu, s tím nesouhlasí. „Radek Březina disponoval nezanedbatelným množstvím legálních příjmů,“ tvrdí Vágner.

Peněžní deníky

Kromě nepodmíněných trestů navrhl státní zástupce, aby soud uložil Vladimíru Březinovi a Kudlejové trest propadnutí majetku. Dále žádá zabrání zajištěných peněz, které podle něj z trestné činnosti pocházejí. Uvedl, že jde o 35 milionů korun a 109 tisíc eur, tedy v přepočtu téměř 2,6 milionu korun. „Zásadním důkazem jsou soubory černého účetnictví validované výpovědí Tomáše Březiny, který soubory vytvářel,“ řekl Bartoš.

Peněžní deníky s takzvaným černým účetnictvím vedl Tomáš Březina pro svého bratra Radka. V souvislosti s lihovou kauzou byl v minulosti též odsouzený. Obhajoba namítá, že paměťovou kartu s černým účetnictvím nalezenou u jedné z podřízených Radka Březiny, nelze jako důkaz použít. Postup policie při jejím zajištění nebyl podle Martina Klima, dalšího obhájce Vladimíra Březiny, v souladu se zákonem. Podle Richarda Frommera, obhájce Kudlejové, je peněžní deník neúplný a obsahuje chyby.

Souhrnný trest

Prvoinstanční soud se kauzou zabývá potřetí. V letech 2019 i 2021 oba obžalované zprostil obžaloby. Peníze, které plynuly od Radka Březiny k Vladimíru Březinovi a Kudlejové, nebylo podle okresního soudu jednoznačně možné označit za pocházející z trestné činnosti. Krajský soud mu však po odvolání státního zástupce věc dvakrát vrátil k novému projednání, žádal doplnění dokazování.

Exmanželka Radka Březiny byla před nedávnem pravomocně odsouzena v jiné větvi lihové kauzy. Za ovlivňování svědků jí letos v únoru potvrdil olomoucký vrchní soud čtyři roky vězení. Žalobce ženě proto v případu projednávaném u zlínského krajského soudu navrhl souhrnný trest.

Kauza lihové mafie v čele s Radkem Březinou, který si za obchody s nezdaněným lihem odpykává třináct let vězení, zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012. Způsobenou škodu vyčíslil olomoucký vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun.