Hodně si věříme, řekl k ústavní stížnosti na valorizace penzí Vondráček. Vše je otevřené, míní Pospíšil

Události, komentáře: Pospíšil a Vondráček o ústavní stížnosti kvůli valorizaci důchodů (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr spravedlnosti a nynější europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) nechtěl v pátečních Událostech, komentářích předjímat, jak Ústavní soud (ÚS) rozhodne v otázce sporné změny mimořádné valorizace penzí. Vše je podle něj otevřené. Místopředseda ANO Radek Vondráček, jehož strana kvůli kroku vlády podala ústavní stížnost, řekl, že „vnímá vysokou šanci na úspěch“.

„U té ústavní stížnosti pro mě bylo nejzajímavější, že čím víc jsme se do toho nořili a studovali jsme například i judikaturu ÚS, tím víc přibývalo argumentů ve prospěch toho podání. Takže vnímám vysokou šanci úspěchu. Jestli bude ÚS vycházet ze své předchozí rozhodovací praxe a bude ctít určitou konstantnost, tak především argument nepřípustné retroaktivity je velmi silný. Naše míra očekávání je vysoká a hodně si věříme,“ zdůraznil Vondráček hned v úvodu diskuse.

Pospíšil reagoval slovy, že jako exministr spravedlnosti vždy ctí rozhodnutí ÚS. „Jsem si vědom, že dokud nebude vynesen rozsudek, vše je otevřené. Opozice se samozřejmě cítí silná v kramflecích, jasně argumentuje. Ale pokud to mám zhodnotit objektivně, korektně a trošku apoliticky, tak ve veřejné debatě jsou právníci, kteří říkají, že opozice má pravdu. Ale je zde i celá řada právních expertů, nikoli vládních politiků, kteří tvrdí, že schválený vládní návrh zákona u ÚS obstojí,“ tvrdí Pospíšil.

Padesát na padesát

On proto odhaduje výsledek padesát na padesát, ve stejném poměru jsou prý zastoupeny i debatující skupiny v právnické obci. Klíčové podle Pospíšila bude, jak ústavní soudci posoudí právní konstrukci valorizace důchodů. „Zcela klíčový je okamžik vzniku právního nároku pro to, zda má pravdu opozice či vláda,“ má jasno exministr.

Jako politik prý chápe důvody, které vládu vedly k tomu, že se na valorizace penzí zaměřila. „Politicky za tím krokem stojím. Na druhou stranu ale říkám, že jako exministr spravedlnosti a právník mám respekt k rozhodnutím ÚS. Vláda postupovala racionálně, postupují tak i jiné vlády,“ uvedl. Nechce ale prý tipovat, jak ústavní soud rozhodne.

Vondráček zdůraznil, že ANO odvedlo na ústavní stížnosti velký kus práce a sestavilo kvůli ní speciální tým. O tom, že ANO nakonec „předběhla“ s jiným podáním k ÚS skupina senátorů, se prý dozvěděl až na páteční tiskové konferenci. „My nevíme, jakou skupinou senátorů, jaký je obsah. My jsme pro to udělali maximum, myslím, že naše podání je velmi kvalitní,“ věří Vondráček.

I on prý chápe, proč vláda udělala, co udělala. „My jen říkáme, že nelze ohýbat ústavní principy tímto způsobem. A jestliže chtěla vláda zakročit, měla na to dost času,“ je přesvědčený Vondráček. Kabinet to podle něj ale včas neudělal, za jeden z důvodů opoziční politik považuje i prezidentské volby.

I pokud by ÚS vládou prosazenou změnu valorizace penzí nakonec zrušil, je podle Pospíšila důležité, jak to udělá. „Pokud by opozice uspěla, bude důležité, odkdy by ÚS tuto novelu zrušil,“ myslí si exministr a současný europoslanec. Vondráček na otázku moderátorky, co konkrétně opozice udělá, pokud s ústavní stížností neuspěje, reagoval slovy, že s úpravou systému penzí by nyní měla přijít parlamentní většina, tedy vláda. „My to za ně teď nebudeme vymýšlet,“ uzavřel debatu místopředseda hnutí ANO.