Ovocnáři se obávají, že přijdou o letošní úrodu. V noci budou teploty opět padat pod nulu

Ovocnářům v Česku mrazy ničí budoucí úrodu (zdroj: ČT24)

Už od minulého týdne způsobují ovocnářům v Česku velké problémy noční mrazy. Například některé meruňky už nyní podle nich není možné zachránit. Oteplení se přitom čeká až v pátek. Podprůměrné teploty mají panovat do konce dubna. Ovocnářům odborníci doporučují různá opatření, aby rozkvetlé stromy ochránili – například postřiky, rosení nebo pálení ohňů.

Podle sadaře Tonyho Skřipčáka kvetou zejména meruňky velmi brzy. „Na první pohled je vidět, že některé květy, které se rozvinuly o něco později, jsou ještě relativně pěkně bílé, zatímco ostatní jsou zhnědlé a pomrzlé,“ řekl. Poškozený květ lze podle něj poznat jednoduše, a to tak, že je jeho vnitřek zčernalý. „Pokud by byl zelený, tak je to ještě v pořádku,“ dodal. 

Skřipčák řekl, že u mrazu je velmi důležité, jak je silný a jak dlouho trvá. „Pokud vím, že mám plně rozkvetlé stromy a mají být minus dva stupně dvě noci po sobě, tam už má opravdu smysl něco dělat. Ale když už je to minus pět stupňů hned několik dnů za sebou, tak je naše aktivita už zbytečná.“

Odolnější jsou třeba broskvoně

Sadaři, kteří pěstují ovoce ve velkém, mají podle Skřipčáka technologie, díky kterým dokážou ovocné stromy chránit po celou noc, například mlžením. Někteří také zapalují ohně. Existují však i postřiky, kterými je možné zajistit, že květy mráz vydrží delší dobu. To se však hodí spíš pro drobné pěstitele a zahrádkáře. Stromy je možné i zakrýt textilií, ale v případě, že i fouká vítr, můžou být květy zničeny úplně. 

„Z mého pohledu je nejlepší provést postřik. Ale to nejdůležitější, co říkám všem, je prvotní prevence, což je správný výběr druhu,“ řekl sadař. Zmínil například, že mnohem odolnější jsou broskvoně, které kvetou o týden až deset dnů později než meruňky. Právě to může být podle Skřipčáka pro kvalitu úrody klíčové. 

Mrznout má prakticky na celém území Česka
Zdroj: agrorisk.cz

Někde až osm pod nulou

Noční teploty mají pod nulu klesat až do čtvrtka, kdy při zmenšené oblačnosti mohou ojediněle spadnout až k minus osmi stupňům Celsia. Právě v nižších polohách mohou mrazy poškodit kvetoucí ovocné stromy.

Ve čtvrtek se pak začne pomalu oteplovat, sněžení, které se čeká i v nižších polohách, postupně přejde v déšť. V noci a nad ránem bude ještě mrznout, nejvyšší denní teploty vystoupají na šest až deset stupňů, na severovýchodě bude jen kolem čtyř stupňů. V pátek ukáže teploměr maximálně čtyři až osm stupňů, na západě republiky až deset.

Na velikonoční víkend meteorologové předpovídají oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty očekávají šest až jeden stupeň, při zmenšené oblačnosti může znovu mrznout, nejvyšší denní teploty budou sedm až dvanáct stupňů.