TÉMA

Meruňka

V noci na čtvrtek opět hrozí přízemní mrazy, mohou poškodit některé plodiny

V noci na čtvrtek budou v některých místech v Česku teploty u země klesat pod nulu, spadnout mohou až k minus pěti stupňům Celsia. Přízemní mráz se čeká v polohách pod 600 metrů nad mořem a může poškodit zejména zeleninu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornění meteorologů před mrazem ve vegetačním období platí od půlnoci do čtvrtečních 08:00 pro všechny kraje.
3. 5. 2023|

Ovocnáři se obávají, že přijdou o letošní úrodu. V noci budou teploty opět padat pod nulu

Už od minulého týdne způsobují ovocnářům v Česku velké problémy noční mrazy. Například některé meruňky už nyní podle nich není možné zachránit. Oteplení se přitom čeká až v pátek. Podprůměrné teploty mají panovat do konce dubna. Ovocnářům odborníci doporučují různá opatření, aby rozkvetlé stromy ochránili – například postřiky, rosení nebo pálení ohňů.
4. 4. 2023|

Noční mráz zřejmě poškodil květy meruněk. Někde teplota klesla i pod minus sedm stupňů

Mrazivá noc, při které na některých místech v moravských a slezských nížinách klesla teplota podle meteorologů i pod minus sedm stupňů, patrně už teď opět zmařila úsilí pěstitelů meruněk. Podle výzkumníků kritická teplota, při které je poškozeno ve fázi plného kvetení devadesát procent květů, činí minus 4,4 stupně.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:26|

Ovocnáři se chystají na jarní mrazíky, stromy chrání i speciálními svícemi

Ovocnáři se chystají na jarní mrazy. Teploty pod nulou ohrožují především stromy, které aktuálně kvetou. Tedy mandloně, meruňky a broskvoně. Jedním ze způsobů pomoci mohou být speciální parafínové svíce, které dokáží teplotu v sadech o několik stupňů zvednout.
27. 3. 2023|

Na Horské Kvildě spadla teplota 17 stupňů pod nulu. Sadaři zřejmě meruňky před mrazem ochránili

Na polovině meteorologických stanic na jihu Čech v pondělí ráno klesly teploty pod rekordní minimum. Nejchladněji bylo na šumavské Horské Kvildě, kde meteorologové naměřili minus 17,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 2015 pro 4. duben byl 15,4 stupně Celsia. Mrazů se obávali sadaři, nejvíce ohroženy jsou kvetoucí meruňky. Sadaři ze Zlínska ale věří, že krátký mráz květy nepoškodil.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 11:53|