Hladíkův resort chce s nabídkou dotací oslovovat lidi přímo. Zkuste to přes starosty, radí Brabec

Události, komentáře: Brabec, Hladík a Lukl o dotačních programech či komunitní energetice (zdroj: ČT24)

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělních Událostech, komentářích potvrdil, že jeho resort má v plánu přímo oslovovat s nabídkou dotací lidi s nízkými příjmy. Jeho předchůdce na ministerském postu Richard Brabec (ANO) radí využít k tomu starosty jednotlivých obcí. Předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl (nestr.) zdůraznil, že obce především potřebují, aby legislativním procesem prošla koncepce komunitní energetiky.

„Chci ujistit, že program Nová zelená úsporám Light pojede dál nejen letos, ale i roky následující. Spíš vše do budoucna budeme ještě rozšiřovat,“ slibuje Hladík. Doplnil, že denně si o dotaci žádá na tři stovky zájemců.

Nyní podle Hladíka nastává druhá fáze, kdy budou úřady přímo kontaktovat domácnosti s nižšími příjmy, například takové, které pobírají příspěvek na bydlení. „Objevili se někteří energošmejdi, kteří nabízeli vyřízení dotace za úplatu,“ upozornil Hladík, podle nějž i proto resort zavádí speciální identifikační průkazy pro poradce. Zdůraznil, že energetické poradenství je bezplatné.

Hladíkův předchůdce Brabec připomněl, že aktuální podoba dotačního programu vychází ze základů, které byly položeny na přelomu let 2014 a 2015. „Tenkrát jsme až do konce mého mandátu udělali zhruba 85 tisíc projektů. Jsem rád, že pan ministr Hladík tímto oceňuje dobrou práci ministerstva i z pohledu týmu, který je velmi kvalitní,“ řekl Brabec. Podle něj je důležité, aby se peníze zajištěné na tento program dostaly k lidem „co nejvíc a co nejjednodušeji“.

Tepelná čerpadla místo plynových kotlů

Brabec upozornil, že existují směry, jimiž lze program dále rozšiřovat – například o výměnu starších plynových kotlů za tepelná čerpadla.

„Je jasné, že to, jak ceny energií minulý rok drasticky skočily, povzbudilo řádově víc lidí, aby šli do projektů typu zateplování nebo fotovoltaických panelů,“ zmínil Hladíkův předchůdce ve funkci.

V souvislosti s plánem resortu přímo oslovovat například příjemce příspěvku na bydlení s nabídkou dotace Brabec připomněl, že něco podobného ministerstvo provádělo už za jeho působení. Ve spolupráci s konkrétními starosty podle něj před lety byli v rámci kotlíkových dotací oslovováni především senioři, kteří z nějakého důvodu nezvládli vyřídit elektronickou žádost. Brabec doporučuje použít stejný postup nyní.

Aby mohly čerpat i obce

Lukl ministerstvo chválí za to, že aktivně spolupracuje a komunikuje se Svazem měst a obcí ČR. „My bychom byli rádi, kdyby i obce mohly efektivně čerpat z modernizačního fondu, kde je alokovaná částka kolem čtyř miliard korun, ale do dnešní doby je tam v projektech pouze 90 milionů,“ uvedl Lukl, který je zároveň starostou Kyjova.

Není to podle něj tím, že by města a obce nebyly připraveny a neměly hotové projekty. „Ale je k tomu třeba ještě jedna legislativní aktivita – novela energetického zákona, aby komunitní energetika mohla být sdílená. To je alfa a omega toho, co samosprávy požadují,“ přiblížil předseda svazu. Bylo by podle něj nesmyslné namontovat třeba na školu solární panely a nemoct o letních prázdninách elektřinu posílat na blízké koupaliště.

Hladík ujistil, že vláda „intenzivně“ pracuje na schválení komunitní energetiky. Kabinet by podle něj měl novelu dostat na stůl v nejbližších dnech či týdnech. „Počítáme, že by měla platit od 1. ledna 2024,“ avizoval Hladík.