Chřipka i další akutní respirační infekce jsou na ústupu

Minulý týden došlo podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k poklesu akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění, a to prakticky ve všech věkových skupinách. Ačkoliv se ve většině krajů ještě stále vyskytují epidemická ohniska, chřipky ubylo téměř o čtvrtinu a postupně se dle SZÚ snižuje i výskyt dalších infekcí, které způsobují například RS viry, virus SARS-CoV-2 a další.

U akutních respiračních infekcí celková nemocnost poklesla skoro o sedm procent. „Nemocnost je na úrovni 1347 na sto tisíc obyvatel,“ píše se v tiskové zprávě ústavu. Pokles se týká všech věkových skupin kromě dětí do pěti let, kde došlo k mírnému nárůstu o dvě desetiny procenta.

Nejvyšší nemocnost nadále zůstává v Pardubickém kraji, dále v Jihomoravském a Karlovarském kraji. Oproti předchozímu týdnu však došlo k poklesu nemocnosti celkem v jedenácti krajích. Nárůst naopak vykazují Královéhradecký, Jihočeský a Zlínský kraj.

V kategorii takzvaných chřipkových onemocnění došlo oproti předchozímu týdnu k poklesu celkové nemocnosti téměř o čtvrtinu. Relativní nemocnost dle SZÚ klesla ve všech věkových skupinách, od dětí po seniory. Přetrvává ale vysoká nemocnost u nejmenších dětí do pěti let, u dětí ve věku šest až čtrnáct let a u populace ve věku patnáct až čtyřiadvacet let.

Infekcí by mělo plošně ubývat

U chřipkových onemocnění zůstává nejvyšší nemocnost v Jihomoravském, Pardubickém a Olomouckém kraji. „Přesto, že v minulém týdnu došlo v Jihomoravském a Olomouckém kraji k poklesu nemocnosti více než o třicet procent a skoro o padesát procent v kraji Pardubickém,“ upřesnila zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Kateřina Fabiánová. „K nárůstu nemocnosti oproti minulému týdnu došlo ve Zlínském, Karlovarském a Středočeském kraji,“ dodala.

V aktuální chřipkové sezoně bylo k minulému týdnu dle SZÚ hlášeno celkem 353 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči. Počet osob, u nichž došlo v souvislosti se závažným průběhem chřipky k úmrtí, zůstává v porovnání se stavem před čtrnácti dny stejný, jde tedy o 114 případů.

„Předpokládáme, že se postupně dostáváme z druhé vlny chřipkových onemocnění a nyní už by mělo infekcí plošně ubývat,“ uzavřela Fabiánová.