Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Události: Sníh zkomplikoval dopravu, hlavně na horách (zdroj: ČT24)

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.

Po velmi teplém týdnu se v Česku znovu ozvala zima. V sobotu od rána zejména v horách na severu republiky začalo sněžit, v Krkonoších napadlo poměrně rychle kolem deseti centimetrů sněhu, který se – rozbředlý nebo uježděný – držel i na silnicích. Sníh byl na některých cestách i v Orlických horách, na Českomoravské vrchovině a v nejvyšších polohách v Jeseníkách.

Sněžit má dál v sobotu i neděli na většině území. V nejsevernější části Čech od Šluknovska po Broumovsko by mělo sněžit vydatně a Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu kvůli očekávané vysoké nové sněhové pokrývce. Většinou by mělo za sobotu a neděli napadnout deset až pětadvacet centimetrů, ale v Krkonoších a Jizerských horách to bude násobně více – třicet až šedesát centimetrů za dva dny.

„Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování a podobně,“ varovali meteorologové. Hrozí podle nich lámání stromů a větví i drátů elektrického vedení. Doporučili nejezdit autem, není-li to nutné. Kdo přesto vyjede, měl by počítat s tím, že mu cesta potrvá déle než obvykle. Výstrahu na novou sněhovou pokrývku vydal ČHMÚ s platností od půlnoci z pátku na sobotu do půlnoci z neděle na pondělí.

Silničáři v sobotu ráno kvůli očekávanému hustému sněžení uzavřeli pro nákladní dopravu silnici I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem. Kamiony mívají problém vyjet prudké stoupání, když na horách nasněží, proto pro ně bývá komunikace při špatné předpovědi preventivně uzavírána.

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. V souvislosti s večerním ochlazením varovali meteorologové také před možnou tvorbou sněhových jazyků, zmrazků a náledí.

V Libereckém kraji se po celou sobotu objevovaly sněhové přeháňky, kluzká sněhová břečka ale zůstávala jen na horských silnicích. Jinak byly komunikace v kraji většinou jen holé a mokré, sníh na nich rychle tál. Teploty v kraji se dostaly maximálně na tři stupně, na horách se i přes den držely jen kolem nuly.

Výstrahy i kvůli větru a náledí

S platností od sobotních šesti ráno do šesti večer vydal ČHMÚ také výstrahu na silný vítr platnou v pásu uprostřed republiky zahrnujícím zejména Českomoravskou vrchovinu, Orlické hory a Jeseníky.

V Jeseníkách, Orlických horách a v oblasti na severozápadě a severu Čech od Aše po Trutnov vydali meteorologové i varování před sněhovými jazyky s platností rovněž do šesti hodin večer.

Od čtyř hodin odpoledne do nedělních devíti dopoledne platí i výstraha na náledí. Tu vydal ČHMÚ pro celou republiku. „Vlhkost z tajícího sněhu, případně z přeháněk bude mrznout. Týká se to hlavně poloh, kde teploty budou nad nulou,“ shrnul meteorolog Michal Žák.