Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený

Události: Regulace volně dostupného kratomu (zdroj: ČT24)

Pokračuje diskuse o regulaci kratomu. Povzbuzující látka, která podle adiktologů může způsobovat závislost často i u dětí, totiž zatím v Česku nepodléhá kontrole a je volně dostupná v prodejnách i automatech. Meziresortní tým kvůli jeho účinkům jednal s lékaři i zastánci této látky.

Návyková látka neprochází v Česku potravinovou kontrolou. Samotný kratom je strom z čeledi kávovníků, jehož drcené listy se užívají jako alternativní léčivo nebo rekreační droga a o jeho rizicích stále častěji debatuje odborná veřejnost. „Regulace je velice důležitá, protože teď je to v šedé zóně jako sběratelský předmět,“ myslí si uživatel kratomu Zdeněk Slouka. 

Povzbuzující látku začal pravidelně užívat kvůli tomu, že si chtěl zvýšit sportovní výkonnost. „Člověk se cítil namotivovaný, energický, zároveň nebyl rozklepaný,“ popisuje pro Českou televizi svoje dojmy.

Tvrdí také, že když kratom po měsíci vysadil, jeho pocity se zcela obrátily. Nyní ale s přestávkami látku užívá dál. „Je potřeba mít tam disciplínu, aby tomu člověk nepropadl a donekonečna nezvyšoval dávku,“ míní s tím, že by podle něj měl stát kratom více regulovat. O rizicích diskutovala Česko-slovenská asociace za kratom (ČSAK) se zástupci skupiny, která nyní dokončuje jeho regulaci. 

„Je to regulace produktu, aby byl ochráněn spotřebitel, co se týká kontaminací těžkými kovy, pesticidy. Měly by tam být i informace o rizicích i bezpečném užívání,“ avizuje podobu pravidel prodeje vedoucí meziresortního týmu Návykové chování Jana Michailidu (Piráti). 

Nová legislativa má přinést hlavně zákaz prodeje do osmnácti let. Kratom je  totiž volně dostupný i v automatech, které bývají často v blízkosti škol. Díky nové iniciativě ho desítky prodejců dobrovolně přestaly nabízet. Na některé automaty naistalovali čtečky, aby si kratom nemohly děti koupit.

Dovoz kratomu do České republiky (leden 2021 až září 2022)
Zdroj: ČT24

Primář Popov: Měla by přijít rychlá regulace

Nižší dávky kratomu mají podle primáře z Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Popova stimulační účinky. Ve vyšších ale už působí jako sedativa. „Myslím, že by měla přijít velmi rychlá regulace zacházení s látkou, která je potenciálně hodně riziková,“ domnívá se. 

„Setkáváme se jak s uživateli kratomu v kategorii dětí, adolescentů, kteří chodí do naší ambulance. A u dospělých se setkáváme i se závažnými projevy. Mají na něm rozvinutou těžkou závislost,“ vysvětluje Popov. 

Chybí regulační rámec, říká protidrogový koordinátor

Odborníci se ale staví proti úplnému zákazu kratomu a chtějí prosadit právě větší kontrolu nad jeho prodejem. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by represe vedly ke vzniku černého trhu a ke zdravotním či jiným negativním dopadům. Stanovení pravidel žádá i ČSAK. 

Podle Vobořila v Česku kratom užívají desítky tisíc lidí. Ze závislosti se někteří uživatelé léčí, jejich počty jsou ale podle bývalého šéfa národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka ve srovnání s jinými legálními látkami velmi nízké.  

Z dat Celní správy vyplývá, že jen z třetích zemí, jako je Indonésie, bylo za rok a půl přivezeno přes dvaapadesát tun kratomu. Národní protidrogová centrála už navrhla látku zařadit na seznam návykových látek, jako v řadě jiných evropských zemí.  

„Snažíme se vytvořit legislativní rámec pro látky jako kratom a jiné rostlinné látky, které nejsou tak nebezpečné, aby musely být úplně zakázány. Ten regulační rámec tady úplně chybí,“ dodal vědecký poradce protidrogového koordinátora a bývalý šéf národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.