Sníh zkomplikoval na některých místech dopravu

Sníh a mráz způsobily ve středu ráno potíže dvěma linkovým autobusům v Rokytnici v Orlických horách. Silničáři v Libereckém kraji kvůli očekávanému intenzivnímu sněžení od jedenácti hodin uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Ve Zlínském kraji je kvůli ledovce neprůjezdná silnice III/42826 mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč. Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na třetí stupeň. Meteorologové varují před sněžením a silným větrem.

Omezení z Tanvaldu by zatím mělo platit do čtvrtečních dvou hodin odpoledne, v závislosti na sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být ale termín změněn, sdělil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK. Úsek se uzavírá při každém silnějším sněžení. „Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ zdůraznil Svoboda.

Kvůli špatné sjízdnosti je v Libereckém kraji omezený provoz také na třech silnicích třetích tříd. Na Liberecku zůstává pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musejí využít silnici 13 přes Frýdlant. Uzavřená je pro kamiony také vozovka třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musejí řidiči kamionů jet po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

V úterý silničáři pro veškerý provoz uzavřeli silnici třetí třídy z Albrechtic u Frýdlantu do Horního Vítkova u Chrastavy. Auta neprojedou čtyřkilometrovou alejí minimálně do 15. února, a to od odbočky ze silnice 13 na Albrechtickém kopci. Jde o úsek, který se v zimě neudržuje, na silnici jsou závěje a ze stromů obalených silnou vrstvou sněhu a ledu se odlamují i velké větve.

V české části Krkonoš ve středu po sněžení stouplo lavinové nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály, lavinové nebezpečí je tedy značné. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou, uvedla na webu Horská služba Krkonoše. Sněžku ve středu také opět zasáhl vítr o síle orkánu, v nárazech dosáhl rychlosti přes 159 kilometrů za hodinu, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. 

V polské části Krkonoš nadále platí druhý stupeň lavinového rizika, uvedla na webu polská horská služba.

Varování platí i ve Zlínském kraji

V Rokytnici v Orlických horách v Královéhradeckém kraji ve středu jeden autobus skončil nápravou v plotu. Druhý zapadl, řidič potřeboval pouze technickou pomoc s vytažením. Hasiči oba vozy vyprostili. Žádný z řidičů ani cestujících nebyl zraněn.

Od středečního rána je opět průjezdná silnice II/311 mezi Šerlichem a Bedřichovkou v Orlických horách na Rychnovsku. Pětikilometrový úsek byl uzavřený od pondělního rána kvůli pádům silně namrzlých stromů. V Orlických horách by řidiči měli být při jízdě nadále velmi opatrní. Na cestách leží vrstva čerstvého sněhu a vítr na silnicích tvoří sněhové jazyky, uvedli silničáři.

Silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou mokré nebo s vrstvou rozbředlého sněhu, na komunikacích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. Policie od rána eviduje čtyři dopravní nehody. Nejvážnější byla u obce Strměchy na Pelhřimovsku, kde havarovaný kamion na několik hodin úplně zablokoval silnici II/602. Kyvadlově se místem nehody začalo znovu jezdit před půl desátou ranní. Nákladní souprava dostala podle mluvčí policie Michaely Lébrové u obce Strměchy smyk a zůstala stát přes silnici, řidič se zranil.

Krátce před jedenáctou dopoledne došlo na silnici II/353 mezi obcemi Zhoř a Stáj k dopravní nehodě osobního auta se sypačem. Oba řidiči utrpěli zranění. V souvislosti s vyproštěním nákladního vozidla je komunikace od dvou odpoledne zavřená. Objízdná trasa vede přes Polnou. Dopravu odklánějí policisté.

Studio 6: Uzavřený tah mezi Jihlavou a Pelhřimovem (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji je kvůli ledovce neprůjezdná silnice III/42826 v délce 7,6 kilometru mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč, která leží na rozhraní okresů Uherské Hradiště a Kroměříž. „Vozovka se v zimě neudržuje,“ konstatovali silničáři. Před ledovkou varují i na silnici II/150 v obcích Komárno a Osíčko na Kroměřížsku a silnicích I/49 a III/04910 při vjezdu do obce Horní Lideč na Vsetínsku.