Meteorologové dál varují před silným větrem a sněhovými jazyky. Ráno kvůli počasí kolabovala doprava

Události: Dopravu v Česku komplikoval sníh (zdroj: ČT24)

Až do půlnoci bude foukat vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, oznámili dopoledne meteorologové a vydali novou výstrahu. Dál také platí výstraha na sněhové jazyky. Sněžení a silný vítr ráno na některých místech vážně zkomplikovaly dopravu. Kvůli ledu na vozovce v ranní špičce téměř zkolabovala doprava na silnici I/35 u Svitav, dopoledne se ale situace zlepšila. Policie také už otevřela silnici z Tanvaldu do Harrachova, kam od pondělí nesměly kamiony.

V osm hodin ráno sice skončila výstraha Českého meteorologického ústavu na silný vítr, ale meteorologové záhy vydali další, která bude platit až do půlnoci. Celý den a ještě ve středu bude platit také výstraha na sněhové jazyky v polohách nad 600 metrů a v Jizerských horách, Krkonoších a Hrubém Jeseníku i výstraha na závěje. Ty vznikají v důsledku sněžení a větru.

Vítr by mohl mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu a na horách i 90 kilometrů za hodinu. Hrozí proto kromě toho, že se dostane na silnice sníh z okolí, také lámání stromů či větví, na horách by si měli turisté rozmyslet výlety, a zejména se nevydávat do hřebenových partií. 

Vítr spolu se sněžením a také mrazivými teplotami způsobily v úterý ráno potíže na silnicích. Zatímco je vítr stále silný a sněhu má napadnout až pět centimetrů, mráz již takové riziko nepředstavuje. Úterý totiž nemá být mrazivé, teploty budou mezi nulou a plus čtyřmi stupni.

Než ale teploty stouply nad nulu, takřka zkolabovala silnice I/35 mezi Litomyšlí a Moravskou Třebovou v Pardubickém kraji. Příčinou byl led na vozovce, kvůli kterému museli řidiči zpomalit. Kolem sedmé ráno bylo podle údajů Ředitelství silnic a dálnic zdržení až hodinové, v půl deváté asi půlhodinové. Podobné podmínky – i když bez tak velkého zdržení – vládly i na tahu I/17 mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem.

Že silně fouká v Královéhradeckém kraji, podtrhávala data ze Sněžky. Meteorologové naměřili náraz větru o rychlosti 133 kilometrů za hodinu (37 metrů za sekundu), což odpovídá síle orkánu. Kvůli větru i sněžení hrozí také v Orlických horách pády stromů nebo větví. Již od pondělí je proto uzavřena silnice II/311 z Orlického Záhoří na Šerlich.

V Libereckém kraji byla podle krajských silničářů kvůli silnému větru komplikovaná údržba, odklizený sníh se na silnice zase vracel. Rychlost větru v nárazech přesahovala 60 kilometrů v hodině. Kvůli hustému sněžení a větru panovaly ráno špatné podmínky na silnici I/65 do Jablonce nad Nisou, kde bylo velmi špatně vidět.

Nákladní auta těžší než 3,5 tuny mohou již jezdit v úseku silnice I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem. Od pondělí byl preventivně uzavřen. Je zde prudké stoupání a policie úsek již při špatném počasí preventivně pro nákladní dopravu uzavírá, protože hrozí, že ve stoupání uváznou kamiony a zcela ji zablokují.

Podle Ondřeje Svobody ze společnosti Silnice LK je ale otázka, jak dlouho vydrží harrachovská silnice otevřená. Ve středu by mohlo opět výrazněji sněžit.

Kamiony nemohou přes zimu tradičně ani na silnici III. třídy přes Oldřichovské sedlo, která se nesolí kvůli ochraně blízkého zdroje pitné vody, a od pondělí je pro nákladní dopravu kvůli problémům se sjízdností uzavřena i silnice III. třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. I pro osobní auta uzavřeli silničáři i komunikaci od Albrechtic u Frýdlantu po Horní Vítkov u Chrastavy. Silnice se v zimě neudržuje a momentálně na ní jsou závěje a ze stromů obalených silnou vrstvou sněhu a ledu se odlamují i velké větve.

Většinu dopoledne byla neprůjezdná silnice I/38 na Vysočině u Stonařova, tedy jižně od Jihlavy. Havarovala dvě nákladní auta. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové se na silnici vysypal náklad. Problémy, které nehoda způsobila, počasí znásobilo. Kvůli špatné sjízdnosti okolních silnic nižších tříd totiž nebyla stanovena žádná objízdná trasa.

Silnice nižších tříd na Vysočině byly špatně sjízdné. „Sněhové přeháňky byly celou noc, také nárazový vítr, tvoří se sněhové jazyky, venku bylo okolo 110 sypačů, je to sjízdné s maximálně zvýšenou opatrností,“ řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

Kvůli padlému stromu také dopoledne nejezdily vlaky mezi Nedvědicí a Rožnou na trati ze Žďáru nad Sázavou do Tišnova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu.