Úřady zjišťují, zda ruští podnikatelé a politici majetek v Česku nefinancovali z kradeného zlata

Události: České úřady prověřují majetek ruských politiků a podnikatelů (zdroj: ČT24)

Tuzemské úřady v souvislosti se sankcemi prověřují majetek ruských politiků a podnikatelů podezřelých z krádeže desítek tun zlata. Vyšetřovatelé a novináři pracují s verzí, že z jeho prodeje Rusové následně financovali zakládání firem v Česku. Web Investigace.cz upozorňuje, že si dotyční v tuzemsku pořídili i luxusní byty.

Ze závodu na zpracování drahých kovů v Jekatěrinburgu mělo zmizet v letech 1993 až 2005 přes třicet tun zlata a stříbra. „Hlavní vyšetřovací teorie je, že právě to jsou ty peníze, které byly investované v Česku. Tím pádem české prostředí pomohlo tyto peníze legalizovat, vyprat,“ vysvětluje ředitelka webu Investigace.cz Pavla Holcová.

Těsně předtím, než se zlato z ruského podniku ztratilo, si jeho tehdejší šéf Alexej Fisenko založil firmu v Česku. Sídlila ve středočeské obci Trnová. Fisenko nakonec nebyl nikdy obviněn a začal politickou kariéru. V roce 2009 se stal členem městské dumy Jekatěrinburgu za Putinovo Jednotné Rusko. V domě v Trnové se postupně zaregistrovalo devět nových firem s převážně ruskými majiteli.

Sídlí tam i IK group založená poslancem Státní dumy Lvem Kopvakem. Ten figuruje na všech sankčních seznamech. „Investovali peníze, k nimž nemohli přijít legálně, do developerských projektů v České republice,“ tvrdí Holcová.

Luxusní byty a zmrazené stamiliony

Rodina ruského politika Kopvaka vlastní několik bytů v luxusní rezidenci Mrázovka v Praze na Smíchově. Finanční analytický úřad (FAÚ) už politikově ženě zmrazil zhruba čtvrt miliardy korun na českém účtě. Sám Kopvak se přitom proslavil výzvou, aby Rusové nevyváděli peníze do zahraničí. „Bohatí lidé platí moc nízké daně. Je potřeba udělat změny v daňovém kodexu,“ burcoval ke změnám kdysi ruský politik.

FAÚ podle informací České televize zatím šetření kolem celé skupiny neukončil. Současné odhady celkově obstaveného ruského majetku v Česku se pohybují kolem deseti miliard korun. Analytickému úřadu výrazně zjednodušila práci prováděcí novela sankčního zákona, která umožňuje lépe postihovat obcházení sankcí a také vybírat peníze za správu obstaveného majetku.