Vyvěšení vlajek a portrétu Putina na budově ministerstva vnitra nebylo trestné. NCOZ případ odložila

Vyvěšení české a ukrajinské vlajky vedle portrétu ruského prezidenta Vladimira Putina na budově ministerstva vnitra v Praze nebylo trestné. Policie proto případ odložila. Pro ČT to uvedl její mluvčí Jozef Bocán. Ministerstvo vnitra vyvěsilo loni na státní svátek 28. října na budovu svého úřadu českou a ukrajinskou vlajku, mezi které umístilo podobiznu ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Případem se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu

„Došli jsme k závěru, že ve věci se nejedná o podezření z trestného činu. Úkony trestního řízení nebyly zahájeny a věc byla uložena ad acta,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Případem se nejprve zabývala pražská policie, která ho pak předala Národní centrále proti organizovanému zločinu.

Ministerstvo vnitra nechalo českou a ukrajinskou vlajku vyvěsit společně s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly v rámci připomínky vzniku Československa. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal loni 28. října k fotografii na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan avizoval, že pokutu zaplatí

Podle Deníku N nejprve šetřila vyvěšení vlajky pražská policie kvůli možnému porušení zákona o státních symbolech, podle něhož se státní vlajka vyvěšuje jen na čelní straně budovy. V tomto případě ale visela na zadní straně ministerstva, upozornilo zmíněné médium. Ministr Rakušan pro server uvedl, že případnou pokutu zaplatí. „Nicméně jsme samozřejmě měli předběžný právní názor, že se ničeho protiprávního nedopouštíme,“ dodal.

Instalace měla podle resortu značit výročí spojení vzniku samostatného Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu. Na vzniku díla se podílel ministr vnitra a spolek Dekomunizace. Výroba vlajky stála 50 tisíc korun.