Padla obžaloba za šíření lži o neblahém vlivu očkování na lékaře

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 obžalovalo muže, který šířil dezinformaci o zdravotním stavu lékařů po očkování proti koronaviru. České televizi to sdělila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Muž na sociální síti před zhruba dvěma lety psal, že osm z deseti lékařů Fakultní nemocnice Motol skončilo po druhé dávce vakcíny na JIP. Za šíření poplašné zprávy muži v případě odsouzení hrozí až osm let odnětí svobody, vzhledem k tomu, že se činu dopustil v době nouzového stavu.

„Ve věci byla podána obžaloba u Obvodního soudu pro Prahu 5 pro zločin šíření poplašné zprávy s trestní sazbou 2 až 8 let,“ uvedla pro ČT Vrbová s odkazem na paragraf zákona. Obžalobu státní zastupitelství podalo v prosinci, Obvodní soud pro Prahu 5 dosud podle Vrbové ve věci nerozhodl.

Pražská policie již dříve pro ČT upřesnila, že se původně zabývala dvěma příspěvky na sociální síti ze dvou účtů. Případ jednoho příspěvku kriminalisté odložili, u toho druhého se jim podařilo identifikovat autora. Několik dalších měsíců se pak řešila místní příslušnost. Pražská policie totiž po identifikaci pachatele případ předala policii ve Zlíně kvůli jeho bydlišti. Zlínští kriminalisté ale opět kvůli příslušnosti vrátili spis zpátky do Prahy. Případ tak na konci listopadu nakonec došetřili pražští policisté a muže navrhli obžalovat.

Dezinformace na sociální síti

Oba příspěvky se na sociální síti objevily v době, kdy se v Česku začínalo s očkováním proti koronaviru. Přednostně dostávali očkování právě lékaři a zdravotníci a také senioři. Na začátku se používaly pouze dvoudávkové vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna.

O trestním oznámení informovala motolská nemocnice předloni v lednu na Twitteru, kde příspěvky o očkovaných doktorech na JIP označila za dezinformaci. „FN Motol se důrazně ohrazuje proti tvrzení o zhoršení zdravotního stavu lékařů, kteří měli být údajně hospitalizováni na JIP po aplikaci druhé vakcíny proti covid-19,“ napsala tehdy nemocnice.