Silně fouká, vítr na Sněžce měl v nárazech sílu orkánu

V Česku silně fouká. Meteorologové kvůli tomu vydali i výstrahu, která platí až do čtvrtečního odpoledne. Velmi silné nárazy větru naměřila již před polednem stanice na Sněžce, kterou podruhé za poslední týden zasáhl vítr o síle orkánu. Prudké jsou ale nárazy větru i jinde na horách, třeba na Milešovce, a silně fouká například také v Praze.

Výstrahu na silný vítr vydal Český hydrometeorologický ústav téměř pro celou republiku s výjimkou jihovýchodu Moravy a oblasti Čech mezi Polabím a Podkrkonoším. Již od poledne platí pro západní část Čech a Slezsko, většiny zbylého území se bude výstraha týkat hlavně v noci a ve čtvrtek dopoledne. Vyhlášena je do čtvrtečních tří hodin odpoledne.

Podle výstrahy dosáhne rychlost větru v nížinách v nárazech rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu. Hrozí, že mu neodolají stromy a budou padat jejich větve, hrozí také úrazy uvolněnými předměty. Kdo je na horách, měl by si rozmyslet, zda se vydá na túru, a pokud na ni jde, neměla by vést po hřebenech.

Výstraha na silný vítr 4. a 5. 1. 2023
Zdroj: ČHMÚ

Zatím nejprudší poryvy zaznamenali meteorologové na Sněžce – přestože Krkonoš se bude výstraha týkat až večer. Nejsilnější náraz větru naměřený na poštovně Anežka před polednem měl rychlost 144 kilometrů za hodinu. Vítr o rychlosti přes 118 kilometrů za hodinu se řadí do kategorie orkánů. Tak silně foukalo na nejvyšší hoře Česka naposledy na silvestra, kdy měl nejsilnější náraz 139kilometrovou rychlost.

Silně fouká i jinde na horách. Na Milešovce foukalo až 94kilometrovou rychlostí a podobně prudké nárazy byly i na Klínovci. Také na Opavsku fouká v nárazech 80 kilometrů za hodinu. Se silným větrem se potýká i Praha, kde jsou bezmála šedesátikilometrové poryvy.

Složitá sezona

Vítr v Krkonoších dále ztěžuje zimní sezonu, která již tak trpí vysokými teplotami a nedostatkem sněhu. Toho přírodního je na horách jen málo, pokrývka je podle horské služby i na hřebenech jen nesouvislá, více sněhu je na závětrných svazích a ve žlabech. V Krkonoších v současnosti neplatí ani nejnižší stupeň lavinového nebezpečí.

Po větrné středě a noci se ve čtvrtek navíc opět poněkud oteplí. Nejvyšší teploty stoupnou ze středečních 6 až 10 stupňů na 8 až 12 stupňů Celsia. Pak se ale s uklidněním větru zase začne pozvolna ochlazovat. V noci na neděli by mohlo být kolem nuly nebo jen mírně nad ní, denní teploty ale zůstanou docela vysoko nad bodem mrazu kolem 6 stupňů.